Antonio Tajani (EVP), de voorzitter van het Europees Parlement, krijgt kritiek na enkele uitspraken die hij deed over de fascistische dictator Benito Mussolini. Zo zei Tajani dat Mussolini “enkele positieve dingen” deed in Italië.

Antonio Tajani (EVP), de Italiaanse voorzitter van het Europees Parlement, ligt onder vuur na enkele uitspraken die hij deed over Benito Mussolini“Mussolini? Voordat hij de oorlog verklaarde aan de hele wereld, in navolging van Hitler; voordat hij raciale wetten invoerde […] deed hij enkele positieve dingen om de infrastructuur in ons land op te bouwen”, zei Tajani in een interview met het Italiaanse Radio24.

“Kunnen niet zeggen dat hij niets heeft bereikt”

“Men moet objectief zijn. Ik ben geen fascist, ik ben nooit fascist geweest en ik deel zijn politieke gedachte niet, maar als we eerlijk moeten zijn, bouwde hij wegen, bruggen, gebouwen […] Hij heeft vele delen van ons Italië teruggewonnen”, aldus Tajani. “Als we naar concrete feiten kijken, kunnen we niet zeggen dat hij niets heeft bereikt.” De voorzitter van het Europees Parlement voegde er aan toe dat “de verkeerde dingen [die Mussolini deed] zeer ernstig zijn”. “Dit zijn allemaal onaanvaardbare dingen”, klinkt het.

Tajani kreeg al snel kritiek op de uitspraken. “Ongelofelijke uitspraken van Tajani over Mussolini. Hoe kan een Voorzitter van het Europees Parlement de aard van het fascisme niet erkennen? We hebben snelle opheldering nodig”, schrijft Udo Bullmann, voorzitter van de sociaaldemocratische S&D fractie in het EP, op Twitter.

Tajani diende zijn critici van antwoord. “Schande voor diegenen die manipuleren wat ik naar verluidt over fascisme heb gezegd. Ik ben altijd al een overtuigd antifascist geweest, ik zal niet toestaan dat iemand anders suggereert. De fascistische dictatuur, de raciale wetten en de doden die het heeft veroorzaakt zijn de donkerste pagina in de Italiaanse en Europese geschiedenis”, aldus Tajani.

Europese Volkspartij

Tajani is naast voorzitter van het Europees Parlement ook ondervoorzitter van Forza Italia van Silvio Berlusconi. Forza Italia en Tajani behoren tot de Europese Volkspartij (EVP), waartoe ook de Duitse CDU en de Vlaamse CD&V behoren.