Deze week opent de eerste gevangenisafdeling voor transgenders in Europa haar deuren in het Verenigd Koninkrijk. De drie gevangenen zullen geen contact hebben met andere (vrouwelijke) gevangenen. Onlangs ontstond er ophef nadat Karen White, een transgendergevangene, twee vrouwelijke gevangenen had aangerand. Dat schrijft BBC News.

De eerste Europese gevangenisafdeling voor transgenders zal deze week geopend worden in het Verenigd Koninkrijk. Drie delinquenten, die als man geboren werden maar wettelijk van geslacht veranderden, zullen gehuisvest worden in een gebouw van de gevangenis van Downview. Zij zullen afgezonderd worden in de nieuwe vleugel, zonder toegang tot andere gevangenen.

Karen White

De vrouwelijke gevangenen in Downview hebben hun bezorgdheid over de komst van transgenders geuit. Onlangs had Karen White – geboren als man, voor veelvoudige zware verkrachtingen veroordeeld en opgesloten in een vrouwengevangenis – verschillende vrouwelijke gedetineerden aangerand. Zowat de helft van alle transgenders in de Britse gevangenissen zou seksueel delinquent zijn.

White werd door een rechter omschreven als een “roofdier” dat een gevaar voor vrouwen en kinderen vormde. Volgens het gerechtshof dat de zaak behandelde, gebruikte White doelbewust een ‘transgenderpersonage’ om in contact met kwetsbare vrouwelijke gevangenen te komen.

Volgens Andrea Albutt, hoofd van de Vereniging van Britse Gevangenisdirecteurs, is het verhinderen van een “Karen White geval” de “prioriteit nummer één”. Het Britse ministerie van Justitie evalueert op dit moment het beleid rond transgendergevangenen en benadrukt dat er geen definitieve beslissingen zijn genomen met betrekking tot het bredere beleid.