Binnen de CDU – de christendemocratische partij van bondskanselier Angela Merkelwoedt een debat over de vraag of een moslim partijleider of Duitse bondskanselier kan zijn. De bal ging aan het rollen nadat fractieleider Ralph Brinkhaus (CDU) verklaarde daar geen graten in te zien. Binnen de CDU klinkt er echter hevig verzet tegen die uitspraken.

In Duitsland zorgen uitspraken van fractieleider Ralph Brinkhaus (CDU) voor verdeeldheid binnen de christendemocratische partij. Brinkhaus werd door het evangelische nieuwsagentschap Idea gevraagd of een moslim bondskanselier of partijleider van de CDU kon worden.

“CDU is geen religieuze gemeenschap”

“Waarom niet, als ze een goede politicus zijn en onze waarden en politieke opvattingen vertegenwoordigen?”, zei Brinkhaus. De CDU-fractieleider zei dat waarden belangrijker zijn dan religie bij het bepalen van leiderschapskwaliteiten. “De CDU is geen religieuze gemeenschap. Dat is wat ons onderscheidt van de katholieke kerk”, zei Brinkhaus.

Snel werd duidelijk dat veel CDU’ers het niet eens zijn met Brinkhaus. “Lieve God, ik kan niet geloven dat Ralph Brinkhaus dat zei. Nee, ik kan het niet geloven”, zei Vincent Kokert, hoofd van de CDU in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern, tegen Bild. “De waarden van de islam zijn heel anders dan onze waarden – bijvoorbeeld als het gaat om kwesties van gelijke rechten voor mannen en vrouwen”, zei CDU-bestuurslid Elisabeth Motschmann.

“C in partijnaam is niet willekeurig gekozen”

“De ‘C’ in de partijnaam werd niet willekeurig gekozen”, zegt CDU-parlementslid Eberhard Gienger. Gienger sloot ook meteen een islamitische bondskanselier uit, ongeacht de partijkleur. “Het hebben van een moslimkanselier zou betekenen dat moslims de meerderheid zouden vormen in Duitsland. Dit is niet het geval”, klinkt het.

Andere stemmen binnen de CDU zien dan weer geen graten in een moslimkanselier. Zo ziet Karin Prien (CDU), minister van Onderwijs in deelstaat Sleeswijk-Holstein, geen goede reden waarom christelijk zijn een noodzakelijke kwalificatie is om partijleider of kanselier te worden.