De rechtsnationalistische EU-fractie ENF zal er volgens de laatste peilingen fors op vooruit gaan bij de Europese verkiezingen in mei. De fractie is op koers om haar aantal zetels vrijwel te verdubbelen, van 37 naar 67. Dat schrijft de Duitse krant Welt. ENF is de Europese fractie waartoe ook Vlaams Belang behoort.

Het resultaat werd berekend aan de hand van peilingen in verschillende grotere EU-landen. In Italië zou de Lega bijvoorbeeld 33,4 procent van de stemmen halen. De Oostenrijkse FPÖ komt op 24 procent uit. En in Frankrijk kiest bijna een kwart van de bevolking voor het Rassemblement National van Marine Le pen.

Naast ENF gaat enkel de liberale fractie ALDE van fractieleider en Belgisch oud-premier Guy Verhofstadt (Open Vld) erop vooruit. Zij kunnen naar schatting rekenen op 101 zetels in plaats van de huidige 68. De andere eurosceptische partij, het Europa van Vrijheid en Directe Democratie van de Brit Nigel Farage, blijft nagenoeg stabiel en wint 1 zetel. Tot die fractie behoort ook het Duitse migratiekritische AfD.

De conservatieve fractie ECR, waar N-VA bij aangesloten is, lijkt sterk te zullen verliezen. Zij zullen als de peilingen kloppen 24 van hun mandaten moeten afgeven en eindigen op 51. Ook de sociaaldemocraten doen het niet goed en verliezen 45 zetels. De Europese Volkspartij (EVP), de grootste fractie in het EU-parlement, gaat eveneens achteruit en moet 43 zetels inboeten. Met dit resultaat verliezen de sociaal- en christendemocraten hun gezamenlijke meerderheid in het Europees parlement.