Een docent aan de Universiteit Utrecht schreef na de overwinning van het rechtsconservatieve Forum voor Democratie van Thierry Baudet op Facebook: “Volkert, waar ben je?”. Daarmee verwees hij naar Volkert van der Graaf, de extreemlinkse activist die politicus Pim Fortuyn doodschoot. Dat schrijft De Telegraaf. De broer van Fortuyn ziet akelige gelijkenissen met de periode waarin zijn broer werd doodgeschoten. “Het zijn dezelfde fanatieke mensen die dit weer oppakken”, klinkt het.

Corné Hanssen, die aan de Universiteit Utrecht onder meer lesgeeft aan de bacheloropleiding Islam en Arabisch, schreef woensdag na de monsterzege van het Forum voor Democratie van Thierry Baudet op Facebook: “Volkert, waar ben je?”. Daarmee verwees Hanssen naar Volkert van der Graaf, de man die in 2002 Pim Fortuyn doodschoot.

“Dreigende sfeer rond Baudet”

Er kwam een stortvloed aan klachten binnen. Zo willen velen dat de docent ontslagen wordt. Ook kondigden verschillende mensen aan dat ze aangifte willen doen wegens oproepen tot haat. Hanssen verwijderde het bericht nadien en verving het door een verontschuldiging. “In het heetst van de verkiezingsstrijd heb ik gisteravond een opmerking geplaatst die ik uiteraard niet letterlijk zo bedoeld heb. Ik meende niet wat ik zei, en neem er met klem afstand van”, klinkt het.

De universiteit neemt de kwestie serieus. “Er volgt in ieder geval een procedure op grond van onze klachtenregeling. We hebben flink wat klachten gehad van binnen en buiten de universiteit”, zegt woordvoerder Maarten Post via De Telegraaf. “Dat betekent dat we de klachten inventariseren en onderzoek doen. Uiteindelijk beslist de raad van bestuur over eventuele sancties.” Ook de Nederlandse minister van Onderwijs Ingrid van Engelshoven (D66) vindt de opmerking “echt onacceptabel”.

De docent heeft intussen zijn Facebookpagina verwijderd. Ook zijn telefoonnummer werd van de website van de universiteit gehaald. Hij zou ook zijn telefoon op de faculteit niet meer opnemen.

“Dezelfde fanatieke mensen die dit weer oppakken”

Volgens hoogleraar strafrecht Afshin Ellian draagt de opmerking bij tot een dreigende sfeer rond de FvD-kopman. “Dit soort opmerkingen is een aanwijzing voor de dreigende sfeer rond Baudet”, zegt Ellian tegen De Telegraaf. “Juist na de moord op Fortuyn is gesteld dat er risicoanalyses van dit soort dreigingen gemaakt moeten worden. Dat had de NCTV mijns inziens al moeten doen. Maar anders hoop ik dat de NCTV dat nu alsnog snel gaat doen.”

Simon Fortuyn, de broer van Pim, ziet akelige gelijkenissen met de periode van de moord op zijn broer. “Ik hoorde het in de auto. Ik moest letterlijk bijna kotsen. Wij hebben in 2002 van dichtbij meegemaakt wat het is om zo gedemoniseerd te worden. Het is zo bedreigend”, zegt Fortuyn tegen De Telegraaf.  Ook ziet hij gelijkenissen met de commentaren van opiniemakers in kranten en op televisie. “Het zijn dezelfde fanatieke mensen die dit weer oppakken”, klinkt het.

“Hij heeft een maatschappelijke, educatieve en opvoedkundige functie”, zegt de broer van Fortuyn verder over de docent. “Juist hij had beter moeten weten. Hij bewijst hiermee het gelijk van Pim en Thierry Baudet, dat universiteiten broeinesten van kokerdenkers zijn.”