De afgelopen paar jaar kregen Syrische vluchtelingen zo goed als automatisch een verblijfsvergunning in Denemarken. Maar daar lijkt binnenkort verandering in te komen. Dat schrijft Politiken. Zo zullen vluchtelingen uit de provincie Damascus niet langer vanzelfsprekend in Denemarken kunnen blijven. De Deense immigratiediensten bekijken nu of het mogelijk is hen terug te sturen.

“Naar onze mening zijn de omstandigheden in Syrië veranderd en dit betekent dat we een aantal zaken zullen selecteren om een ​​concrete beoordeling te krijgen of er nog steeds een basis is voor het verlenen van een verblijfsvergunning aan Syriërs”, zegt Anders Dorph van de Deense immigratiedienst. Concreet gaat het om Syriërs uit de provincie Damascus.

Aantal Syriërs worden binnenkort teruggestuurd

De Deense Raad voor Vluchtelingen oordeelde woensdag dat “het aantal gevechtsgebieden en burgerslachtoffers geografisch beperkt is en dat het aantal aanzienlijk is verminderd”“De algemene situatie in het land is dus veranderd”, klinkt het.

De herclassificatie van Damascus zal niet alleen gevolgen hebben voor toekomstige asielaanvragen. Dit betekent ook dat een aantal Syriërs in Denemarken binnenkort kan worden teruggestuurd.“Het is mogelijk dat als gevolg hiervan hun verblijfsvergunning niet verlengd zal worden”, zegt Dorph. Sinds de migratiecrisis van 2015 werden 4.700 tijdelijke verblijfsvergunningen uitgereikt in Denemarken. Deze vergunningen moeten jaarlijks worden verlengd.

Strenger migratiebeleid

Vorige week heeft het Deense parlement een reeks strengere immigratiewetten aangenomen. Zo werd onder meer de integratie-uitkering verlaagd. Verblijfsvergunningen werden beperkt in de tijd en zijn vanaf nu makkelijker te annuleren. Daarnaast wordt er een limiet ingesteld op kettingmigratie, waarbij migranten familieleden laten overkomen. Dit wordt vanaf nu enkel toegelaten wanneer gezinshereniging noodzakelijk wordt geacht. Uitgewezen criminele migranten worden op een eiland gehuisvest.