De Deense politie heeft 14 mensen aangeklaagd vanwege het delen van een video, waarin de onthoofding van de Deense Louisa Vesterager Jespersen (24) te zien was. Jespersen en de Noorse Maren Ueland (28) werden vermoord door IS-aanhangers in Marokko.  Zes van de vervolgde personen zijn minderjarig, twee van hen zijn jonger dan 15.

De Deense Louise Vesterager Jespersen (24) en de Noorse Maren Ueland (28) werden in december vermoord teruggevonden in een afgelegen bergachtig in de buurt van Imil, een klein dorpje in het Marokkaanse Atlasgebergte. De Marokkaanse politie arresteerde daarop de 25-jarige Abdessamad Ejjoud,  de 33-jarige Abderrahim Khayali, de 27-jarige Younes Ouaziyad en de 33-jarige Rachid Afatti.

Islamitische Staat

De vier hoofdverdachten in de zaak hadden de vier in de week voor de moord plaatsvond een video opgenomen, waarin ze trouw zwoeren aan Abu Bakr al-Baghdadi en Islamitische Staat. Er circuleerde ook een video op sociale media waarop de onthoofding van een van de twee vrouwen te zien was. Daarin noemden de moordenaars de daad een “wraakactie”.

De Deense politie zal nu ook Denen die de video deelden vervolgen. “We hebben 118 dossiers onderzocht vanuit het hele land. Telkens ging het om het delen van een video die de moord op een vrouw toonde in december vorig jaar, via Facebook Messenger of andere sociale media. Als resultaat daarvan zijn 14 mensen uit 9 verschillende politiezones in staat van beschuldiging gesteld”, zegt de politie van Østjylland.

Zes minderjarigen

Van de 14 beklaagden zijn er zes minderjarig. Twee van hen zijn daarenboven jonger dan 15 jaar. Twaalf van de beklaagden worden aangeklaagd omdat ze door het delen van de beelden de privacy van de slachtoffers en hun families geschonden hebben. Dat is in Denemarken strafbaar met een gevangenisstraf van maximaal drie jaar.

Twee mensen werden beschuldigd van “de terreurdaad uitdrukkelijk te hebben goedgekeurd” terwijl zij de video deelden. Daarop staan boetes of een gevangenisstraf tot twee jaar.