N-VA-voorzitter Bart De Wever kon het niet laten om CD&V-vicepremier Kris Peeters tegen zich in het harnas te jagen. Zo is de christendemocraat volgens hem het toonbeeld van een politieke carrière die droevig eindigt. “De Romeinen zouden gezegd hebben: ‘Ga naar huis, laat uw bad vollopen en zet uw aderen open’”, stelt De Wever in VTM-programma ‘Alloo bij Bart De Wever’

Volgens de Vlaams-nationalist eindigt een politieke carrière “nooit mooi”. De N-VA-voorzitter maakt zichzelf geen blaasjes wijs; ook hij zal ooit in de malaise delen. “De kiezer zal mij wegsturen. Dat is het lot van elke politicus. Het eindigt nooit mooi”, stelt hij tegenover VTM.

Kris Peeters, de christendemocratische lijsttrekker voor het Europees Parlement, is volgens De Wever een typevoorbeeld van zo’n droevig einde. “Iedereen weet, dat is eigenlijk uw pensioen. De Romeinen zouden gezegd hebben: ‘Ga naar huis, laat uw bad vollopen en zet uw aderen open, u bent niet meer nodig.’ En nu word je naar het Europees parlement gestuurd”, klinkt het.

Ook een droevig einde voor Bourgeois?

In plaats van te kandideren voor het Vlaams minister-presidentschap was De Wever naar eigen zeggen liever in ‘zijn’ Antwerpen gebleven. Het probleem? Geert Bourgeois wou, zo is algemeen geweten, nog één legislatuur de Vlaamse regering leiden. Enkel voor De Wever zou de geboren West-Vlaming een stap opzij willen zetten. Het compromis? De N-VA-voorzitter himself verhuisde naar de Vlaamse lijst, Jan Jambon werd ‘kandidaat-premier’ en Bourgeois werd – net zoals Peeters – Europees lijsttrekker.