Het bericht dat deze ochtend door Het Nieuwsblad werd gebracht, namelijk dat scholen vanaf nu leerlingen kunnen en zullen verplichten om deel te nemen aan de ecologistische klimaatmarsen, wordt nogmaals goedgekeurd door Vlaams Onderwijsminister Hilde Crevits“Als een school beslist, na grondig overleg, om deel te nemen aan een bepaalde actie, is dat een georganiseerde schoolactiviteit.” Dat zei de minister op Radio 1.

Deze week zal het de tiende maal zijn dat de ‘klimaatspijbelaars’ een mars organiseren voor strengere milieumaatregelen. Alleen is dat veelal niet langer echt spijbelen, want heel wat scholen maken er een – verplichte – buitenschoolse activiteit van. De beslissing stuit op verzet bij heel wat ouders. Maar minister Crevits bevestigt nogmaals formeel dat scholen dit kunnen.

Crevits: “Als een school dat beslist, na overleg, is het een georganiseerde schoolactiviteit”

“Als de school beslist, na grondig overleg, om deel te nemen aan een bepaalde actie, is dat een georganiseerde schoolactiviteit”, zo vertelt Crevits op Radio 1 donderdagochtend. De minister ziet geen politieke agenda in de activiteiten, hoewel het duidelijk gaat over overheidsbeleid: in alle politicologische definities politiek gerelateerd. Maar “op zich heeft het klimaat geen kleur.”

Crevits maant wel aan om voldoende overleg te plegen. “Je moet dat goed doorspreken en moet dat kaderen binnen en pedagogisch project”, klinkt het. “Dan is het geen spijbelen, maar een gezamenlijke actie. Maar als je dat niet doet als school en er gaan toch leerkrachten en/of leerlingen naar bepaalde evenementen of marsen, dan is dat spijbelen, zonder meer. Het is dus het ene of het andere en dat moet heel duidelijk op school besproken worden. […] Als [ouders] van oordeel zijn dat het niet goed doorgesproken is, kunnen ze ook klacht neerleggen bij Commissie Zorgvuldig Bestuur.”

Bij coalitiegenoot N-VA in de Vlaamse regering is men het alvast niet eens met deze mededeling van Crevits. “Terwijl minister van Onderwijs Crevits warm en koud blaast, zeggen wij héél duidelijk: dit kan niet”, zo luidt het in een Twitterupdate van de partij. Ook oppositiepartij Vlaams Belang sprak zich al fel uit tegen het gebruik.

Wanneer spijbelen verplicht wordt?Jongeren plegen verzet door iedere donderdag de schoolbanken te verlaten en te…

Publiée par Fons Duchateau sur Jeudi 14 mars 2019

Lees ook:

Katholiek onderwijs over klimaatmars: “Mag worden verplicht”