Enkele CD&V-toppers waaronder partijvoorzitter Wouter Beke hebben in een opiniestuk in De Standaard opgeroepen tot het voorbereiden van een zevende staatshervorming. Dit moet dan gerealiseerd worden pas na de verkiezingen van 2024. Een eerder voorstel om een staatshervorming nog dit jaar te implementeren (waarvoor dan nu nog een pre-constituante gestemd moet worden), kreeg geen draagvlak. Maar zelfs dit voorstel van CD&V – met een horizon midden jaren ‘20 – krijgt veel tegenwind, zelfs binnen Vlaamse partijen. N-VA (en Vlaams Belang) wil de ‘problemen nu aanpakken en niet in 10 jaar’ en Groen en Open Vld willen dan nog liever materies herfederaliseren, wat dan weer onaanvaardbaar is voor CD&V. 

De CD&V lanceerde afgelopen weekend haar verkiezingscampagne. Conform met de verkiezingen in oktober gaat de aandacht opnieuw naar levenskwaliteit. Belangrijk punt hierbij echter: CD&V ziet meer Vlaamse bevoegdheden als sleutels tot een betere levenskwaliteit voor de Vlaming. Dat zegt de partij in een opiniestuk op De Standaard.

Het stuk is getekend door partijtoppers als voorzitter Wouter Beke, Vlaams Onderwijsminister Hilde Crevits, vicepremier Kris Peeters en Kamerfractieleider Servais Verherstraeten. Ook ‘van de partij’ zijn oudgedienden oud-minister-president Luc Van den Brande, oud-minister Johan Sauwens en oud-premier Yves Leterme: mensen met een flinke communautaire CV en betere naam binnen de Vlaamse Beweging.

Wordt de communautaire koelkast gesloopt in de jaren ’20?

“Onze oproep is klaar en duidelijk: laat ons eerst in het Vlaams Parlement zoeken naar een Vlaamse consensus”, zo zegt de partij die haar aloude, maar volgens critici in de Vlaamse Beweging te buigzame, Vlaamse reflex beoefent. “We kunnen daarmee starten na de volgende verkiezingen. Het zou bovendien een goede zaak zijn als de Franstalige partijen een soortgelijke oefening zouden starten. Met die voorstellen kan men in de Senaat aan de slag. In een ideaal scenario ligt dan een blauwdruk klaar voor een staatshervorming, die vanaf 2024 uitgevoerd kan worden.”

De vraag is echter bij wie CD&V zal aankloppen. Het Vlaams Belang is voorstander van een onmiddellijke onafhankelijkheidsverklaring voor Vlaanderen, en verblijft bovendien nog steeds binnen een cordon sanitaire. De N-VA noemt de demarche dan weer “too little, too late” en wil niet wachten tot halverwege de jaren ’20, maar liet bij monde van oud-Binnenlandminister Jan Jambon op Radio 1 weten om de ‘problemen nu te willen aanpakken’. Dit niettegenstaande dat de partij afgelopen vier jaar geen preconsituente-inspanningen heeft ondernomen terwijl het onderdeel was van de meerderheid.

(Lees verder onder de tweet.)

Niet als het van de rest afhangt: Vlaamse consensus over autonomie historisch laag

Aan de andere kant van het V-spectrum zijn dan de partijen PVDA, sp.a, Groen en Open Vld. De rode partijen, en dat is zeker het geval bij PVDA, vinden de communautaire dialoog een valse breuklijn en prioriteren socio-economische hervormingen, terwijl Groen en Open Vld zelfs openlijk pleiten voor herfederalisering: Ongezien in de Vlaamse politieke arena tot voor kort. Men denkt hierbij dan aan bijvoorbeeld mobiliteit of energie.

Voor Vlaams minister Crevits is herfederalisering echter geen optie, want dit is ‘een stap terug’. Enkel voor heel kleine materies kan het overwogen worden, luidt het bij de christendemocraten, zoals bij de geluidsnormen rond de luchthaven van Zaventem.

De oproep van CD&V heeft een belangrijke historische dimensie. 20 jaar geleden, in 1999, keurde het Vlaams Parlement met grote meerderheid vijf – bijna-legendarische – resoluties goed inzake (meer) Vlaamse autonomie. De resoluties stelden twee geëmancipeerde deelstaten voor, meer fiscale autonomie, homogene bevoegdheidspakketten en zelfs het reguleren van de transfers naar Wallonië. Een aantal zaken hiervan werden omgezet tijdens de zesde staatshervorming, maar veel bleef dode letter, zoals het overhevelen van de ‘residuaire bevoegdheden’ naar de deelstaten. Ook de fiscale autonomie is volgens veel analisten een miskleun.

Lees ook:

N-VA eist verklaring tot herziening van de Grondwet