Dimitri Fourny, naast Waals cdH-fractieleider ook burgemeester van Neufchâteau (provincie Luxemburg), neemt niet deel aan de Waalse verkiezingen op 26 mei. De reden? De Franstalige christendemocraat werd, in een zaak die draait rond gesjoemel met volmachten, in verdenking gesteld. Ook zijn fractieleiderschap legt hij volgens BELGA neer. 

Toen een vrouw bij de gemeenteraadsverkiezingen met een volmacht van haar vader naar de stembus ging, deelde men haar mee dat haar vader zijn stem al had uitgebracht. Uit onderzoek bleek dat dit geen alleenstaand geval betrof. Zo zouden er 18 discutabele volmachten bestaan. Met het merendeel van deze volmachten werd op de lijst van Fourny gestemd.

Het gevolg? Volgens VRT NWS werden drie kandidaten van de lijst, waaronder het cdH-boegbeeld zelf, in verdenking gesteld. Yves Evrard (MR), de leider van de oppositie in Neufchâteau, denkt dat er ook in 2012 werd gefraudeerd. Daarnaast kreeg zijn lijst één zetel minder ten koste van Fourny. De reden? De lijst van de cdH’er kreeg 16 stemmen meer.

“Menselijke en politieke verspilling”

In totaal werden er 21 personen in verdenking gesteld, waaronder Fourny en twee andere kandidaten van zijn lijst. Hoewel de cdH-fractieleider normaliter de Luxemburgse cdH-lijst voor de Waalse verkiezingen zou trekken, laat hij dit aan zich voorbijgaan. Ook neemt hij ontslag als fractieleider.

De reden volgens cdH-voorzitter Maxime Prévot? Fourny gaat zich ten volle op zijn verdediging en gemeente toeleggen. Hoewel de voorzitter voor deze beslissing begrip en respect heeft, betreurt hij deze ook. “Als op het einde van de gerechtelijke procedure zal blijken dat Fourny niets te verwijten valt, waarvan hij zelf overtuigd is, is dit opnieuw menselijke en politieke verspilling”, citeert BELGA Prévot.

Voor de Franstalige christendemocraten is dit hoe dan ook een pijnlijke affaire. Naast het gegeven dat de partij het niet al te best doet in de peilingen en een boegbeeld verliest, presenteerde Fourny zich met betrekking tot de Publifin-affaire als dé witte ridder bij uitstek.