Slecht nieuws voor de Franstalige christendemocraten: hun fractieleider in het Waals Parlement, Dimitri Fourny, is in opspraak gekomen naar aanleiding van een onderzoek naar gesjoemel met volmachten. Naast het gegeven dat de partij van voorzitter Maxime Prévot het niet al te best doet in de peilingen, presenteerde Fourny zich in de Publifin-affaire als dé witte ridder bij uitstek. 

Fourny, naast Waals cdH-fractieleider ook burgemeester van Neufchâteau (provincie Luxemburg), werd in verdenking gesteld voor fraude met verkiezingsvolmachten. Meer concreet verdenkt het parket de cdH’er volgens VRT NWS van valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie. Zelf zweert Fourny bij zijn eigen onschuld.

Oppositie: ‘Ook in 2012 sprake van fraude’

Toen een vrouw bij de gemeenteraadsverkiezingen met een volmacht van haar vader naar de stembus ging, deelde men haar mee dat haar vader zijn stem al had uitgebracht. Uit onderzoek bleek dat dit geen alleenstaand geval betrof. Zo zouden er 18 discutabele volmachten bestaan.

Met het merendeel van deze volmachten werd op de lijst van Fourny gestemd. Het gevolg? Volgens VRT NWS werden drie kandidaten van de lijst, waaronder het cdH-boegbeeld zelf, in verdenking gesteld. Yves Evrard (MR), de leider van de oppositie in Neufchâteau, denkt dat er ook in 2012 werd gefraudeerd. Daarnaast kreeg zijn lijst één zetel minder ten koste van Fourny. De reden? De lijst van de cdH’er kreeg 16 stemmen meer.