De Canadese links-liberale premier Justin Trudeau zit in zwaar weer. Hij en verschillende leden van zijn regering worden ervan beschuldigd de vervolging van het Canadese bedrijf SNC-Lavalin geprobeerd te hebben beletten. De voormalige minister van Justitie Jody Wilson-Raybould getuigde op woensdag dat zij onder druk werd gezet door naaste adviseurs van de premier.

De Canadese links-liberale premier Justin Trudeau en zijn regering zijn verwikkeld in een groot politiek schandaal. De voormalige minister van Justitie Jody Wilson-Raybould zou onder druk gezet zijn door enkele naaste adviseurs van de Canadese premier, om de vervolging van het Canadese bouwbedrijf SNC-Lavalin beletten. Het bedrijf wordt beschuldigd van fraude en omkoperij.

Prostituees voor zoon al-Qhadhafi

SNC-Lavalin zou in Libië voor 48 miljoen dollar aan smeergeld hebben betaald aan de familie van Moammar al-Qadhafi om goedverdienende contracten binnen te rijven. De omkoping zou hebben plaatsgevonden tussen 2001 en 2011. Als het bedrijf schuldig wordt bevonden, zou het tien jaar lang niet meer kunnen meedingen naar Canadese overheidsprojecten.

Volgens sommige beschuldigingen zou het bedrijf zelfs prostituees van Saadi al-Qhadhafi, zoon van, hebben betaald tijdens een bezoek aan Canada in 2008. Uit kassabonnen zou blijken dat het om maar liefst 30.000 dollar gaat.

Trudeau wordt er samen met enkele assistenten en andere ministers van beschuldigd druk te hebben uitgeoefend op Wilson-Raybould om de aanklagers te vragen om tot een ‘uitgestelde vervolgingsovereenkomst’ te komen, in plaats van een rechtszaak aan te spannen. Zo’n ‘uitgestelde vervolgingsovereenkomst’ zou het bedrijf toestaan om een boete te betalen in plaats van vervolgd te worden. Ook zou het bedrijf op die manier nog altijd kunnen meedingen naar overheidscontracten.

Wilson-Raybould zou geweigerd hebben. SNC-Lavalin werd dus alsnog strafrechtelijk vervolgd. Verder bleef het hele gebeuren niet zonder politieke gevolgen. Tot nu stapten Gerard Butts – een oude vriend en naaste adviseur van Trudeau – en Wilson-Raybould op uit de regering. De druk op Trudeau om af te treden neemt toe.

“Verholen bedreigingen”

Wilson-Raybould getuigde op woensdag in een parlementaire commissie. Zij had het over een “aanhoudende” pogingen om haar mening over de zaak te veranderen. Hoewel Wilson-Raybould zei dat ze niet zou buigen, nam de druk volgens haar alsnog toe. De ex-minister had het daarbij over “verholen bedreigingen”. Zij zou Trudeau ook gewaarschuwd hebben dat wat hij vroeg ongepast was.

Trudeau ontkent van zijn kant niet dat hij of zijn adviseurs met Wilson-Raybould over SNC Lavalin spraken. Wel beweert hij dat de gesprekken respectvol en binnen de grenzen van de regels waren. Trudeau benadrukt ook dat hij het als zijn plicht ziet om de banen van Canadezen te beschermen. Wereldwijd werken er zo’n 50.000 mensen bij SNC-Lavalin, waarvan 3.400 in de Canadese deelstaat Québec.