De onveiligheid rond het metrostation Lemonnier in Brussel wordt een steeds belangrijker thema in de hoofdstad. Vrijdag vond er een steekpartij plaats waarbij enkele allochtone jongemannen betrokken waren, waarna deze week een spontane staking bij trambestuurders plaatsvond. Dinsdagavond vond er nog eens een steekpartij plaats in de buurt, nabij premetrostation Anneessens. “Het gaat om multirecidivisten die soms tot vijftien keer opgepakt zijn en zich dikwijls in een illegale situatie bevinden”, zo vertelt de politie via BELGA.

Het station Lemonnier staat in het centrum van de politieke aandacht in Brussel. Het ondergronds station kent vooral een probleem van “multirecidivisten die vaak illegaal op Belgisch grondgebied verblijven”. Dat lieten de bevoegde veiligheidsdiensten en Brussels burgemeester Philippe Close (PS) woensdag weten op een persconferentie over de aanhoudende onveiligheid die er aanleiding gaf tot tramstakingen.

Hardnekkige criminele illegalen zorgen voor overlast en geweld rond Lemmonnier, zegt politie

De spontane staking deze week bij de MIVB zorgde voor een spoedoverleg met de stadsdiensten, de MIVB, de federale politie bevoegd voor de veiligheid in metro’s en de politiezone van Brussel-Hoofdstad Elsene. Uit dit overleg kwam voort dat de politie-acties zullen verdubbeld worden en de Bravvo-preventiediensten overdag met 10 mankrachten en ‘s nachts met 27 man sterk aanwezig zullen zijn op het terrein. Want “dit mag geen no-go-zone worden. Iedereen moet accepteren dat er meer blauw zal zijn en dat je misschien je papieren moet tonen”, zo liet burgemeester Close optekenen.

De maatregelen komen geen minuut te vroeg volgens velen, want de buurt blijft onrustig. Dinsdagavond vond nog een nieuwe steekpartij plaats aan station Anneessens. Volgens de politie zou er een verband zijn tussen de onveiligheid aan de metrostations en bovengronds geweld. “Het gaat om multirecidivisten die soms tot vijftien keer opgepakt zijn en zich dikwijls in een illegale situatie bevinden”, zo citeert BELGA korpschef van de Brusselse politie Michel Goovaerts. “We hebben met Dienst Vreemdelingenzaken contact gehad om dit prioritair aan te pakken.”

Om ‘hangjongeren’ te voorkomen heeft de MIVB voorlopig de wifi in het station Lemonnier afgesloten. Dit moet verhinderen dat er samenscholingen plaatsvinden.

Lees ook:

Brussel: Trambestuurders staken na allochtone steekpartij Lemonnier