In het kleine en welvarende Zuidoost-Aziatische moslimlandje Brunei zullen overspel en homoseksuele seks vanaf volgende week strafbaar zijn met ‘dood door steniging’

Vanaf 3 april zullen alle personen die schuldig worden bevonden aan de misdrijven – overspel en homoseksuele seks – gestenigd worden. De strafuitvoering zal “door een groep moslims bijgewoond worden”.

Sharia

De strenge nieuwe wetten werden in 2014 aangekondigd en zijn geleidelijk uitgerold. In dat jaar werd Brunei het eerste land in Zuidoost-Azië dat de islamitische shariawet aannam. Het islamitische rechtssysteem schrijft onder meer draconische lichamelijke straffen voor. Zo wordt als straf voor diefstal amputatie gevraagd. Ook is de verkoop van alcohol sinds enkele jaren verboden.

De wetten zorgden voor internationale verontwaardiging. “Brunei moet onmiddellijk stoppen met zijn plannen om deze wrede straffen uit te voeren en zijn wetboek van strafrecht te herzien in overeenstemming met zijn verplichtingen op het gebied van de mensenrechten. De internationale gemeenschap moet Brunei’s beslissing om deze wrede straffen in de praktijk te brengen dringend veroordelen”, zegt Rachel Choa-Howard van Amnesty International.

Toen Hassanal Bolkiah, de sultan van Brunei en tevens premier van het koninkrijk, de nieuwe wetten aankondigde in 2014 liet weten dat hij “niet verwacht dat andere mensen [de wetten] accepteren en ermee instemmen, maar dat het zou volstaan als ze gewoon de natie te respecteren op dezelfde manier dat [Brunei] ook hen respecteert”.