Over slechts 19 dagen treedt het Verenigd Koninkrijk normaal gezien uit de Europese Unie. Maar als het Britse parlement niet instemt met het akkoord dat premier Theresa May met de Unie sloot, dreigt de hele Brexit op de helling te komen staan. Althans, daar waarschuwt de minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt voor deze zondag. Hij doet zijn uitspraken te midden van geluiden uit de harde eurosceptische fracties dat May afstevent op een grote nederlaag. Dat schrijft Reuters.

“We hebben nu een kans om uit te treden op 29 mei of kort daarna en het is belangrijk dat we die kans aangrijpen”, zei Hunt tegenover de BBC. De tegenstanders van de Brexit hebben namelijk “de wind in de zeilen”. En zij moeten slechts drie dingen bereiken om de hele Brexit in het water te laten vallen, zegt hij: “het akkoord opblazen, een verlenging vragen en een tweede referendum organiseren.” Twee van die drie zaken zou men binnen de drie weken kunnen klaarspelen, klinkt het.

Bitter weinig vooruitgang

Over amper drie weken treedt het VK uit de Europese Unie. Maar het exitverdrag is nog steeds niet door het parlement geraakt. Halverwege januari stemde het Britse Lagerhuis het akkoord dat premier May met de EU sloot immers overtuigend weg. Ook 118 leden van haar eigen partij stemden tegen, net als de leden van de Noord-Ierse DUP, die gedoogsteun aan haar regering leveren. Premier May heeft sindsdien geprobeerd om zowel het parlement te overtuigen van de noodzaak van de deal als om de onderhandelingen met de EU verder te zetten. Maar op beide vlakken is er bitter weinig vooruitgang geboekt.

De EU heeft tot nu toe op geen van de verzuchtingen van de Britse regering willen ingaan. Vooral de Noord-Ierse ‘backstop’, die moet voorkomen dat er een harde grens tussen de Ierse Republiek en Noord-Ierland opgetrokken wordt, is veel Brexiteers een doorn in het oog. Het zou ‘Ulster’ van de rest van het VK afzonderen. Op dit moment probeert May nog een aantal last-minute wijzigingen aan het akkoord uit de brand te slepen, maar het ziet er niet goed uit voor haar.

Brexit of exit May?

Als dinsdag het uittredingsverdrag opnieuw weggestemd wordt – en die kans lijkt zeer groot – dan zijn alle opties open. De verwachting is dat May de Brexit dan zal proberen uit te stellen. Anderen voorspellen een harde, chaotische Brexit, die een economische schok zal veroorzaken. Daarnaast zijn er ook geruchten dat men May probeert te overhalen haar ontslag aan te bieden als drukkingsmiddel om de deal er alsnog door te krijgen.

ADVERTENTIE