Brexit-warboel: EU geeft VK uitstel tot minstens 12 april

2
520

De EU heeft een akkoord bereikt om het VK een uitstel te geven inzake het overgaan tot de Brexit. Dit tot 22 mei, als het Britse parlement het ‘echtscheidingsakkoord’ van May volgende week goedkeurt. Keurt het Britse Lagerhuis de deal echter niet goed, krijgt het VK nog tot voor 12 april de tijd om de exit voor te bereiden. Dat nieuws brengen onder meer Reuters en Euronews.

Als het Britse parlement de Brexit-deal volgende week eindelijk goedkeurt, krijgt het VK een uitstel tot 22 mei, dat is net voor de aanvang van verkiezingen van het Europees Parlement (EP). Als de Britten echter niet overgaan tot een goedkeuring, zal het VK tot en met 11 april de tijd krijgen. Dan moet de eilandnatie laten weten of men nog zal participeren in de EP-verkiezingen van dit jaar. Neemt het hieraan geen deel, dan is er op 12 april een ‘no deal’-brexit, waarbij de vrije handel tussen het VK en de EU vervalt. Als het VK wel nog zou meedoen met de EP-verkiezingen, wil de EU echter een langer uitstel toestaan.

Tusk: “Alle opties zijn nog open voor het VK tot 12 april”

Oorspronkelijk was gepland dat het VK de EU zou verlaten op 29 maart, met of zonder deal. Maar een nieuw akkoord voorziet nu een uitstel, iets wat al langer werd voorspeld gezien de moeizame onderhandelingen en een halsstarrig Brits parlement – waarbij ‘hardline brexiteers’ de deal te zacht vinden en het ‘remain’-kamp de brexit in zijn geheel afkeurt. Brits premier Theresa May (Con.) is reeds ingegaan op het uitstel-voorstel.

Premier May liet donderdag weten dat “we nu op het moment van de beslissing zijn aangekomen”, en dat ze wel degelijk een brexit-deal wil bekomen. Daaraan toevoegend zei de Britse toppolitica – die fel onder vuur is komen te liggen aan het thuisfront na de mislukte stemmingen in het Brits parlement – dat er een verkeerd signaal zou gegeven worden wanneer het VK alsnog zou deelnemen aan de EP-verkiezingen. Dit terwijl de bevolking amper 3 jaar geleden stemde voor een exit uit de EU.

De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk (EVP), zei donderdag tijdens een conferentie samen met Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker (EVP) dat alle Brexit-opties nog open zijn tot voor 12 april. “Tot die datum blijven alle opties open en zal de deadline (van 29 maart, red.) worden uitgesteld. De regering van het VK zal nog steeds de keuze hebben tussen een akkoord, geen akkoord, een lang uitstel of het intrekken [van de keuze voor] artikel 50”, aldus Tusk. Artikel 50 voorziet de mogelijkheid in het Verdrag betreffende de Europese Unie dat EU-lidstaten uit de EU kunnen stappen. “12 april is de sleuteldatum voor het VK. Het moet [voor] dan beslissen of het EP-verkiezingen zal houden. Als het tegen dan beslist om dit niet te doen, zal de optie van langer uitstel automatisch onmogelijk worden.”

Lees ook:

Nieuwe nederlaag voor May: Brexit-deal alweer afgeschoten