Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) had naar eigen zeggen “soms” moeite om niet naar de federale regering uit te halen. Vandaag daarentegen, in De Zondag, legt de Vlaams-nationalist opnieuw de communautaire agenda op tafel. “Confederalisme is de enige weg vooruit voor Vlaanderen”, klinkt het. 

Bij het vormen van de regering-Michel kwamen Open Vld, MR, N-VA en CD&V overeen om het communautaire in de koelkast te steken. “Soms”, was dat volgens Bourgeois moeilijk te verteren maar hij wou niet aan “de zijlijn blijven staan”. “Ik heb die afspraak gerespecteerd. Vandaag zet ik het communautaire wél opnieuw op de agenda. Confederalisme is de enige weg vooruit voor Vlaanderen”, klinkt het bij de Vlaams-nationalist. Naar eigen zeggen droomt Bourgeois van een aansluiting bij landen zoals Nederland en de Baltische staten. “Willen wij die stap zetten, dan moeten we meer hefbomen in handen hebben zoals fiscaliteit en sociale zekerheid. Ik heb dat als minister-president elke dag ondervonden”, klinkt het.

Of het confederalisme een breekpunt zal zijn, hangt volgens de Vlaamse minister-president “af van de constellatie na 26 mei”. “Als wij incontournable zijn in Vlaanderen, en de PS is dat in Wallonië, dan komt confederalisme zeker op tafel. De PS wil namelijk alle hervormingen terugschroeven. Wij moeten dertig procent halen. Dat is belangrijk”, stelt Bourgeois in De Zondag. Dat men in Vlaams-nationalistische kringen begint te twijfelen aan de N-VA, neemt Bourgeois niet aan. “Veel mensen weten dat onze genen niet veranderd zijn. Wie iets wil bereiken, moet soms op lange termijn denken”, klinkt het.

Nochtans stelde Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) enkele dagen geleden dat er naar alle waarschijnlijkheid geen verklaring tot herziening van de grondwet komt. “Het parlement zal zo’n voorstel vermoedelijk niet goedkeuren”, stelde Bracke tegenover Le Soir. “Dat stel ik vast in mijn contacten met de andere politieke groepen. Persoonlijk betreur ik dat, maar we moeten realistisch en pragmatisch zijn”, klonk het. Zonder een dergelijke verklaring is het evenwel onmogelijk om de grondwet te wijzigen, iets wat ook het confederalisme na de verkiezingen in de weg staat.

Bourgeois: “Je kan één keer spijbelen, misschien twee keer, maar dan is het genoeg”

Net zoals Antwerps sp.a-schepen Jinnih Beels is Bourgeois van mening dat de klimaatspijbelaars terug naar school mogen gaan. “Je kan één keer spijbelen, misschien twee keer, maar dan is het genoeg. Wie het klimaat vooruit wil helpen, zou beter goed studeren”, klinkt het.

Bourgeois is daarnaast naar eigen zeggen “geen doemdenker”. “Ik geloof sterk in innovatie. De KU Leuven kwam maandag met het nieuws dat ze waterstofgas maakt uit zonnepanelen. Zoiets klinkt mij als muziek in de oren. De mens zal de klimaatverandering oplossen”, stelt hij tegenover De Zondag.

Lees meer:

Crombez: Klimaatspijbelaars mogen verder doen, maar dan in weekend