Uit het jaarlijks VN-rapport dat maandag werd gepubliceerd blijkt dat de beschuldigingen rond seksueel misbruik tegenover VN-personeel of personeel van VN-partnerorganisaties in 2018 alleen maar zijn toegenomen. Dat brengt BELGA. Eerder vorig jaar waren er nog allerlei schandalen die naar boven kwamen drijven rond organisaties zoals Oxfam, maar ook rond de VN-Blauwhelmen.

De beschuldigingen tegen medewerkers van de VN, een organisatie die van de strijd tegen seksisme een hoofdzaak heeft gemaakt, groeien in aantal. Dat bleek zo tenminste in 2018. VN-secretaris-generaal Antonio Guterres benadrukte echter dat de zaken waarbij Blauwhelmen betrokken waren, gedaald zijn. Dit van 54 in 2018, tegen 62 in 2017 en 104 in 2016.

Vooral meer overtredingen bij aan VN-verbonden ngo’s

In 2018 telde men 94 klachten op tegen VN-personeelsleden, exclusief de vredeshandhavingsmissies. Bij de VN-aangesloten organisaties waren dit er nog eens 109. Men denke hierbij aan ngo’s die VN-programma’s op het terrein uitvoeren, veelal in ontwikkelingslanden. Dit cijfer was in 2017 nog ‘slechts’ 25 wat een stijging van 436% inhoudt.

De cijfers laten zich als volgt opdelen. 19 gevallen van seksueel misbruik werden gemeld bij het Wereldvoedselprogramma en zijn partnerorganisaties. Dit terwijl het Voedselhulpagentschap slechts 26 aanklachten registreerde overheen de afgelopen 12 jaar. UNHCR (het agentschap voor vluchtelingen) verwerkte 34 klachten in 2018, daar waar dat er in 2017 nog maar 19 waren. Unicef telde er dan weer 15 tegenover 8 in 2017.

Inzake de Blauwhelmen werden de meeste misbruikbeschuldigingen geregistreerd tijdens twee missies in de Centraal-Afrikaanse Republiek en de Democratische Republiek Congo. De regels van de Verenigde Naties verklaren dat het aan de overheden van de desbetreffende landen zelf is om hun eigen Blauwhelmtroepen te onderzoeken en eventueel sanctioneren.

Vorig jaar domineerde het Oxfam-schandaal wekenlang de pers. Op 9 februari 2018 werd namelijk duidelijk dat meerdere Oxfam-medewerkers onder leiding van de toenmalige Belgische directeur Roland Van Hauwermeiren stevig misbruik maakten van hun plaatsing in het arme Haïti. Prostituees – waarvan sommigen mogelijk minderjarig waren – werden door medewerkers naar de Oxfam-gasthuizen gebracht om seksfeestjes ‘op te fleuren’. Van Hauwermeiren bekende reeds zijn betrokkenheid in een Oxfam-rapport uit 2011, waarna hij “waardig en gefaseerd” mocht opstappen. Dat rapport werd eerst geheim gehouden, maar werd uiteindelijk ontsloten voor het grote publiek. Journalist Dirk Draulans zou het later nog opnemen voor de beschuldigden.

Lees ook:

Knack-journalist over Oxfamrel: “Ontspanning moet kunnen”

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken