Hangt het van de Belgische klimaatministers af, dan komt er een Europese vliegtuigtaks. Het invoeren van een kerosinetaks, een verhoging van het btw-tarief en een forfaitaire heffing zou, voor België, zo’n één miljard euro in het laatje kunnen brengen. “Het moet in ieder geval een faire bijdrage zijn die achteraf naar concrete klimaatinspanningen gaat”, stelt Vlaams Klimaatminister Koen Van den Heuvel (CD&V) tegenover De Morgen.

Morgen, wanneer de Europese Milieuministers samenkomen, zullen de Belgische gewesten een hogere belasting op het vliegverkeer bepleiten. Momenteel genieten internationale vluchten van een voordelig fiscaal tarief. Zo moeten de luchtvaartmaatschappijen noch btw, noch belasting op kerosine betalen. Het gevolg? Het vliegtuig is goedkoper dan bijvoorbeeld de – ecologisch vriendelijkere – hogesnelheidstrein.

Aan deze situatie (fiscaal) remediëren zou heel wat geld in het laatje kunnen brengen. Voert de Europese Unie een kerosinetaks van 0,33 centiem per liter in, dan brengt deze volgens De Morgen zo’n 9,5 miljard euro op. 15 procent btw heffen op vliegtickets zou dan weer 17 miljard euro in het laatje brengen. Naast een btw-verhoging en een kerosinetaks circuleert er nog een ander voorstel: een extra forfaitaire heffing. Deze zou zo’n 10 euro per ticket bedragen voor vluchten binnen Europa en zo’n 20 euro voor vluchten buiten Europa. Het totaal van deze maatregelen zou België zo’n 1 miljard euro kunnen opleveren. “Het moet in ieder geval een faire bijdrage zijn die achteraf naar concrete klimaatinspanningen gaat”, klinkt het bij Van den Heuvel.

Haalbaar?

In principe vergen belastingen unanimiteit onder alle 28 EU-lidstaten. Één lidstaat kan met andere woorden de maatregelen afschieten. Toch voerden, volgens De Standaard, al verschillende landen zo’n vliegtaks in. Onder meer in Duitsland, Zweden, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Oostenrijk belast men vliegen al.

(Lees verder onder de ingevoegde tweet.)

Voorlopig is het evenwel onduidelijk aan welke taks – kerosinetaks of een heffing op vliegtickets – de Belgische ministers hun voorkeur geven. Eerder pleitte Marc Descheemaeker, de voorzitter van Brussels Airport, voor een wereldwijde kerosinetaks“Als je een wereldwijde taks heft op kerosine, exporteer je geen Vlaamse jobs naar Schiphol of Charles de Gaulle”, klonk het. “Bovendien zet dergelijke taks druk op luchtvaartmaatschappijen en vliegtuigbouwers om efficiëntere toestellen te bouwen.”