Het Algemeen Nederlands Zangverbond (ANZ), de organisator van het Vlaams Nationaal Zangfeest, zocht sinds november vorig jaar naar een nieuwe voorzitter. Erik Stoffelen had immers aankondigde dat hij een stapje terug zou zetten. Bart Fierens, actief binnen de Vlaams-nationalistische serviceclub Marnixring, volgt hem op. 

Jaarlijks gaat er in de Lotto Arena te Antwerpen een muzikaal massa-evenement door waarbij duizenden Vlaams-nationalisten en politici aanwezig zijn. Zo tekenden vorig jaar onder meer de Vlaamse parlementsleden Stefaan Sintobin, Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) present. Ook Kamervoorzitter Siegfried Bracke en Sander Loones (N-VA) passeerden de revue. Het Algemeen Nederlands Zangverbond (ANZ), dat het evenement organiseert, is evenwel een partijpolitiek onafhankelijke organisatie.

Het Zangfeest vertolkt echter de politieke boodschap van de brede Vlaamse beweging. Zo ijverde voormalig ANZ-voorzitter Erik Stoffelen vorig jaar voor een eengemaakte Brusselse politiezone en het aanpakken van de transfers naar Franstalig België. Tevens werd er een inzamelactie gehouden ten voordele van de minder gefortuneerde vervolgde Catalanen.

Stevige Vlaams-nationalistische achtergrond

Stoffelen, voor wie de aankomende editie de laatste zal zijn, zag twee goede redenen om het ANZ-voorzitterschap over te dragen. Zo oefende hij die functie al elf jaar uit en mag er een nieuwe kracht in de plaats komen. Daarnaast is hij professioneel actief als commercieel directeur van het Vlaams Neutraal Ziekenfonds (VNZ). Doordat dit Vlaamsgezinde ziekenfonds de wind in de zeilen heeft hoopt Stoffelen zich daar meer op toe te leggen.

Maandag, op de algemene vergadering van het ANZ, kreeg Schotenaar Bart Fierens de ‘voorzittershamer’. Hoewel Fierens in brede kring (nog) niet van veel bekendheid geniet, is hij in de Marnixring geen onbekende. Zo is hij al dertig jaar lid van Marnixring Voorkempen Pater Stracke, waarvan 11 jaar als voorzitter. Daarnaast is Fierens al 24 jaar voorzitter van het 11-juli-komitee Schoten én initiatiefnemer en bezieler van de Schotense Spoor. Dat laatste is een ereteken voor een Schotense vereniging of onderneming die het Nederlandstalig karakter van de gemeente bevestigt of bevordert. In zijn studentenjaren was Fierens actief bij het Antwerpse KVHV, waar hij samen met Herwig Praet het Studentenzangfeest in de Stadsfeestzaal organiseerde.

Fierens zal, als ANZ-voorzitter, het Vlaams Nationaal Zangfeest organiseren. Dit muzikaal massa-evenement, gaat dit jaar door op 17 maart 2019 in Antwerpse Lotto Arena. De huidige, 82ste editie, zal dan ook de laatste editie onder voorzitterschap van Erik Stoffelen zijn. Kaarten zijn nog beschikbaar via Teleticketservice.

Lees ook dit verslag van de vorige editie van het Zangfeest:

Boodschap Zangfeest: “Transfers aanpakken en eengemaakte politiezone”