De Australische overheid is niet te spreken over de uitlatingen van Turks president Recep Erdogan (AKP) na de anti-islamitische aanslag in Nieuw-Zeeland afgelopen vrijdag. Toen kwamen 50 mensen om het leven. Erdogan verklaarde namelijk dat alle anti-islamitische Australiërs ‘net zoals hun grootvaders in een kist naar huis zullen terugkeren wanneer ze dit in Turkije zouden uitvoeren’. Het betreft een referentie aan de slag bij Gallipoli in 1915: een belangrijke nederlaag voor de geallieerden in WOI toen Australische soldaten in de pan werden gehakt door Ottomaanse troepen van de sultan. “Ik vind de uitspraken natuurlijk kwetsend, erg kwetsend, maar ook zeer onbehulpzaam”, liet Australisch premier Scott Morrison (Liberal Party) optekenen door onder andere The Guardian.

De Australische premier wil dat Turkije de uitspraken van Erdogan laat intrekken en waarschuwde dat “alle opties op tafel liggen” om deze intrekking te forceren, al liet de Oceaniër ook weten dat hij de woordenoorlog wil “de-escaleren”. Afgelopen weekend gooide Erdogan olie op het vuur door anti-islamitische Australiërs te bedreigen. De aanslagpleger in Christchurch, Brenton Tarrant, was immers eveneens van Australische afkomst. In een controversiële toespraak maandag maakte Erdogan een verwijzing naar de slag bij Gallipoli, waar vele tienduizenden Australische jongens hun einde vonden. Tijdens de bijeenkomst toonde Erdogan ook de brutale video-opname van de aanslag.

Australië aanvaardt Turkse excuses niet na provocatie Erdogan

Volgens Erdogan zullen Australiërs met gelijkaardige intenties als Tarrant “net zoals hun grootvaders” terug worden gezonden in doodskisten. Dat zij hij maandag tijdens een politieke rally. De Australische premier benoemde de uitspraken “zeer aanstootgevend […] en bijzonder roekeloos in deze heel gevoelige tijden”. Hij voegde daaraan toe dat de uitspraken de “herinnering beledigen aan de Anzacs (Australian and New Zealand Army Corps, red.)” en “de belofte schenden die in steen is gekerfd nabij Gallipoli” die is gemaakt door de vader des vaderlands van Turkije, Kemal Atatürk.

Premier Morrison riep ook de Turkse ambassadeur op het matje naar aanleiding van de uitspraken, maar liet in een latere persconferentie weten de “gegeven Turkse excuses niet [te] aanvaarden”. Deze excuses stelden namelijk dat de uitspraken werden gedaan “in het heetst van de strijd […] in een electorale context.”