Arrestaties op Lesbos na oprichting groot kruis ‘tegen migranten’

4
2129

Op het Griekse eiland Lesbos zijn afgelopen zondag tientallen mensen gearresteerd omdat zij een groot metalen kruis probeerden op te richten. Het moest een ander kruis, dat eerder op dezelfde plek werd opgericht maar vernield werd door vandalen, vervangen.

De Griekse politie arresteerde 35 Grieken en een Albanees. Zij worden beschuldigd van willekeurige bezetting van openbare eigendommen en de bouw van een illegale constructie. De site nabij het fort van Mytilene – de hoofstad van Lesbos – wordt beschermd door de archeologische wet.

Eerder kruis vernield

Het kruis werd op dezelfde plek opgericht als een ander kruis dat in oktober vernield werd door vandalen. Dat kruis zou in september op Lesbos opgericht zijn om de duizenden migranten te herdenken die hun leven verloren tijdens het oversteken van de Middellandse Zee. Niet iedereen onthaalde het symbool echter met evenveel enthousiasme. Volgens sommige bewoners van het eiland zou het kruis de spanningen tussen de lokale christelijk-orthodoxe bevolking en de islamitische migranten kunnen aanwakkeren.

Volgens de ngo ‘Beweging voor Coëxistentie en Communicatie in de Egeïsche Zee’ werd het christelijke symbool gebruikt als een “instrument van aspirant-kruisvaarders”. Volgens de ngo werden de kruizen juist opgericht om migranten te verjagen.

Lesbos overspoeld door migranten

De ‘Beweging van Vrije Burgers van Lesbos’ hekelde na de gebeurtenissen de radicaal-linkse regering van Syriza. Volgens hen is het uiteindelijke doel van de regering de vernietiging van alle Griekse en christelijke elementen van de orthodoxe cultuur.

Lesbos, dat dicht bij de Turkse kust ligt, werd tijdens de migratiecrisis een van de belangrijkste toegangspoorten tot Europa. Sinds 2015 zijn er zo’n 800.000 migranten door het Griekse eiland getrokken. Er bevinden zich nog altijd duizenden mensen in overvolle kampen.