Het nieuwe rapport van uitzendbureau Randstad – met als titel ‘Het verdriet van de Belgische arbeidsmarkt’ – reserveert geen al te warme woorden voor het Belgische arbeidsmarktbeleid. Naast een groeiende achterstand ten opzichte van andere Europese landen, blijkt immers dat ook de verschillen tussen enerzijds Vlaanderen en anderzijds Brussel en Wallonië toenemen. “Zelfs ik was verrast bij de uitkomst van deze nota”, stelt Jan Denys van Randstad tegenover De Morgen. “Ik had wel enigszins een dergelijk scenario in gedachten, maar het is eerlijk gezegd nog slechter dan ik had verwacht”, klinkt het. 

Hoewel we op verschillende domeinen wel wat vooruitgang boekten, verdampt deze volgens Denys in Europees verband. “Als we vergelijken met Europa, is het een verhaal van status quo en in bepaalde gevallen zelfs een achteruitgang”, citeert VRT NWS de Randstad-expert. In dit kader geeft Denys het voorbeeld van de langere loopbanen. Terwijl Belgen 0,8 jaar langer gingen werken, werkte men in Europa in dezelfde periode 1,6 jaar langer. “Dat betekent dat de achterstand die we al hadden alleen maar toegenomen is”, aldus de arbeidsmarktexpert”, aldus Denys.

Verder, zo stipt de arbeidsmarktexpert tegenover De Morgen aan, nam onze productiviteit af. “Dat was lange tijd een van onze stabilisatoren. Ja, onze arbeid is duur, ja we hebben te korte loopbanen enz. We konden daar lange tijd onze hoge productiviteit tegenover plaatsen, als een van onze weinige sterktes die andere zwaktes deels compenseerde. Maar nu ook dit wegvalt, is de analyse eigenlijk nog erger”, klinkt het.

Verschil tussen Vlaanderen en Franstalig België neemt toe

Momenteel doet Vlaanderen het volgens Denys uitstekend. Zo maakte onze regio in de eerste drie kwartalen van 2018 een gigantische sprong vooruit. “Als Vlaanderen die trend zal doortrekken de komende jaren, zal Vlaanderen post gaan vatten in de topregio’s. En dan krijgen we een nieuw probleem, want dan zal de kloof tussen Vlaanderen, Brussel en Wallonië groter worden en nieuwe politieke spanningen oproepen”, voorspelt de arbeidsmarktexpert.

Hoewel België het Europese land met de grootste regionale spreiding inzake werkloosheidsgraad is, daalde in Vlaanderen de relatieve instroom uit de andere gewesten. “Buitenlanders vinden met andere woorden gemakkelijker de weg naar Vlaanderen dan de Brusselaars en de Walen. En dat ondanks alle inspanningen van de VDAB en Actiris. En dat mag je gerust problematisch noemen. Anders gezegd, ons land drijft verder uit elkaar. Je kunt je de vraag stellen, doen we het juiste, op de juiste manier?”, stelt Denys in De Morgen.

Peeters: “Achterhaalde cijfers”

Volgens federaal minister van Werk, Kris Peeters (CD&V), zijn de cijfers van Randstad “onvolledig en achterhaald”“De werkloosheid in België is sinds 1981 nog nooit zo laag geweest. Dat staat in het jaarverslag van de RVA dat vorige week is bekendgemaakt. Wat dat betreft is dus wél vooruitgang geboekt. Bovendien is onze economische groei arbeidsintensiever dan de (grotere) groei in andere landen”, reageerde hij in Radio 1-programmaDe Ochtend‘.