Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) kondigde dinsdagavond zijn vernieuwde aanpak aan in de getroffen drugswijk rond Park Spoor Noord. Daar vonden de afgelopen dagen meerdere bomaanvallen plaats: Wellicht afrekeningen in het drugsmilieu. Er komen nu extra veiligheidsmaatregelen zoals patrouilles en onaangekondigde identiteitscontrole’s. “Mijn grootste angst is dat er ook hier effectief slachtoffers vallen”, zegt De Wever immers via VRT NWS. Hij haalde ook uit naar de vraagzijde van de problematiek: De linksgezinde yuppies die inzitten met het milieu maar zonder scrupules cocaïne snuiven waar ‘bloed aanhangt’. Dindsdagavond ging de eerste dag in van strengere controle’s, maar dat leverde nog geen resultaten op.

Maandag- en dinsdagochtend vonden opnieuw aanslagen met granaten op wagens plaats in de Antwerpse buurt van Park Spoor Noord. Eerder deze maand vonden nog dergelijke aanvallen plaats. Allicht allemaal afrekeningen in het drugsmilieu. Nadat oppositiepartijen Groen en Vlaams Belang fikse kritiek hadden geuit op De Wevers stilte in het dossier, heeft de burgemeester zijn nieuwe aanpak aangekondigd. “Ik heb vanmorgen samengezeten met het parket, het parket-generaal, de lokale en federale politie”, zo citeert de VRT dinsdag De Wever. “Mijn taak als burgemeester is om maatregelen te nemen.”

Antwerpen: Meer patrouilles en controles

Ook voor De Wever is het duidelijk dat het brand- en bomgeweld van de afgelopen dagen en weken kadert in drugscriminaliteit. “Het gaat om feiten vanuit het drugsmilieu tegenover het drugsmilieu, niet om blind geweld of terreurgeweld”, klinkt het. “Maar natuurlijk: voor de mensen die in die wijken wonen, die ermee geconfronteerd worden, die er het slachtoffer van kunnen worden, is dat een onhoudbare toestand. Daarom komen er zeer verscherpte controles in bepaalde wijken.”

“Ik heb zonet een document ondertekend waardoor de politie niet hoeft te motiveren waarom ze iemands identiteit controleert. De agenten zullen alles en iedereen kunnen controleren die zich in een bepaalde wijk begeeft na een bepaald uur. Er komen ook tijdelijke camera’s op sommige plaatsen, en meer politiemensen in uniform en in burger.”

De Wever: “Ik erger mij rot aan die yogasnuivers”

De cocaïne-misdaad in Antwerpen, die is komen overwaaien uit Nederland, kent net zoals in Nederland vooral Marrokkaanse dadersbendes (de zogenaamde Mocromaffia) zoals de ‘Mixers’ en de ‘Turtles’. De vraagzijde wordt echter veelvuldig bevolkt door blanke welgestelde jonge mensen. En De Wever wees ook hen kritisch met de vinger.

“Ik wijs op de hypocrisie”, liet De Wever weerklinken in het Radio 1-programma De Wereld Vandaag. “Ik erger mij rot aan mensen die praten over levenskwaliteit en gezonde lucht, maar aan de andere kant nooit inzitten met drugsgebruik en dat zelfs willen legaliseren. Van die yuppies, wat Teun Voeten omschrijft als yogasnuivers, die zeer bewust in het leven staan en heel ecologisch bewust zijn. Dat die mensen dan wel heel graag in het uitgaansmilieu een lijntje snuiven en blijkbaar geen enkele moeite hebben met het bewustzijn dat zij een hele criminele keten in gang houden die zowel in de landen van herkomst een ravage heeft aangericht, als op straten van Europa slachtoffers maakt.”