Opnieuw is er sprake van bomgeweld in Antwerpen, de havenstad van burgemeester Bart De Wever (N-VA) die al jaren wordt geplaagd door drugsgeweld en de mocromaffia. Afgelopen nacht werd alweer een explosief onder een wagen tot ontploffing gebracht in de Pretstraat, dat is dezelfde buurt van Park Spoor Noord alweer eerder deze maand auto’s in brand werden gestoken en granaten werden ingezet. Een tweede explosief werd eveneens aangetroffen, maar kon door ontmijningsdienst DOVO gecontroleerd tot ontploffing worden gebracht. De straat werd afgesloten.

“Om 04u10 kwam er een melding binnen van een ontploffing onder een voertuig. Ter plaatse trof de politie een vijftal beschadigde wagens aan”, zo licht politiewoordvoerder Willem Migom VRT NWS in. “Er werd nog een tweede, niet-ontploft explosief gevonden. DOVO, de ontmijningsdienst van het leger, is ter plaatse om het tuig gecontroleerd te laten ontploffen.” Dat laatste tuig werd inmiddels daadwerkelijk geneutraliseerd.

Alweer granaten: Autoriteiten krijgen mocro-oorlog niet onder controle

Het eerste explosief ging af in de Pretstraat, een straat in het noorden van de stad nabij Park Spoor Noord. Een kleine twee weken geleden werden daar evenzeer granaten ingezet en iets daarvoor werden er nog auto’s in brand gestoken. Hoogstwaarschijnlijk hebben al deze ‘incidenten’ te maken met het drugsmilieu en afrekeningen.

Ook deze granaataanval volgt hetzelfde patroon, al is het te vroeg om een verband te bevestigen. “Dat moet het onderzoek van de federale gerechtelijke politie van Antwerpen bepalen.”

Een gewelddadige drugsoorlog teistert Antwerpen nu al maanden en jaren. Eind 2017 bleek na een VRT-reportage van Pano nog maar eens hoe ernstig de drugproblematiek in Antwerpen is. De Vlaamse havenstad werd in 2016 nog genoemd als grootste cocaïnehaven van Europa. Criminele bendes met Marokkaanse wortels – in Nederland betiteld als ‘Mocromaffia’ – zoals ‘de Turtles’ en ‘de Mixers’ domineren de lucratieve en clandestiene handel.