Anti-islamitische aanslag in Nieuw-Zeeland: Reeds 49 doden

0
7278

Minstens 49 mensen hebben het leven gelaten tijdens schietpartijen in twee moskeeën. Dat breng onder meer BBC. Nog eens 48 gewonden zouden geteld zijn. De aanslag vond plaats in Christchurch, een van de grootste steden van Nieuw-Zeeland. Er zijn intussen 3 mannen en een vrouw opgepakt die er racistische en extremistische anti-islamopvattingen zouden op na houden. De schutter – wellicht een zekere Brenton Tarrant – zond zijn moordpartij live uit op Facebook. De wereld en haar leiders reageren geschokt.

Volgens de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern (Labour) maakt haar land een van de “donkerste dagen” ooit mee. Het zuidelijke land in Oceanië probeert te bekomen van de eerste schok terwijl een man in zijn laatste twintiger jaren is opgepakt en aangeklaagd voor meervoudige moord. Hij zal zaterdag reeds verschijnen voor de rechtbank. De aanslagpleger zond zijn gruweldaad live uit op het internet. Facebook heeft de beelden intussen offline gehaald, maar de surreële video is nog vrijelijk te vinden voor wie met een kleine moeite zoekt.

Schutter: “Ik was eerst communist, dan anarchist en tenslotte libertariër alvorens eco-fascist te worden”

De live-beelden tonen de schutter in ‘POV’-perspectief terwijl hij op de gelovigen schiet tijdens het Vrijdagsgebed. Men kan een aantal moslims zien vluchten terwijl heel wat anderen voor het semi-automatisch geweer van de schutter geveld worden. Meerdere slachtoffers die op de grond liggen – wellicht dood of stervend – worden opnieuw beschoten. Op de achtergrond wordt militaire muziek gespeeld zoals de ‘Mars van de Britse Grenadiers’ en ‘God is een Serviër’. Ordediensten raden het publiek af om de “extreem verontrustende” beelden te delen.

In totaal werden naast de schutter twee mannen opgepakt en een vrouw. Allen waren in de nabijheid van de aanslag en de politie nam tevens wapens in beslag, zo liet lokale politiechef Mike Bush weten aan BBC. Een van de verdachten werd reeds vrijgelaten terwijl men nog tracht te achterhalen hoe de andere twee verbonden zijn met de feiten en de hoofdverdachte. Er werden ook geïmproviseerde explosieven gevonden in de wagen van een van de verdachten.

Foto: RR. Het wapen van de schutter had allerlei referenties geverfd in het wit, zoals aan de Slag bij Poitiers in 732 toen Karel Martel de Arabieren in Frankrijk versloeg.
Foto: RR. Het wapen van de schutter had allerlei referenties geverfd in het wit, zoals aan de Slag bij Poitiers in 732 toen Karel Martel de Arabieren in Frankrijk versloeg.

De schutter zou tevens een manifesto hebben gepubliceerd waarin zijn extremistische en racistische ideologie in 74 pagina’s werd duidelijk gemaakt. De titel van het werk heet ‘The Great Replacement’. Dat is een referentie naar de theorieën van de Franse auteur Renaud Camus, die stelt dat linkse elites de autochtone bevolking van Frankrijk en Europa proberen te vervangen omwille van electorale en politieke redenen. In zijn werk schreef de schutter – intussen geïdentificeerd als Brenton Tarrant – in zijn jongere jaren “eerst een communist [was], dan een anarchist en finaal een libertariër alvorens eco-fascist te worden”.

Zijn wapen – een AR-15-type – was beschilderd met allerlei slogans, symbolische data zoals 1683 (het jaar van de slag bij Wenen toen het Ottomaanse rijk werd verslagen) en referenties aan memes zoals de ‘Crab Rave’-video. Dit doet vermoeden dat de schutter ook veelvuldig actief was op het internet.

(Lees verder onder de video.)

Reacties unaniem afkeurend

De premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, reageerde geschokt en noemde de dag van de aanslag “een van de duisterste dagen” van de natie, die “extreem en ongeprecedenteerd geweld met zich mee bracht”. De regeringsleider maakte duidelijk dat deze aanval fundamenteel on-Nieuw-Zeelands is en de getroffenen onderdeel zijn/waren van “ons allemaal”.

Ook andere wereldleider reageerden met afschuw en afkeer. Onze eigen premier Charles Michel (MR) liet weten op te zullen staan met anderen “tegen haat en intolerantie. Deze gewelddadige handelingen zullen enkel onze wil sterken.”