De FBI bracht dinsdag uit dat 50 mensen verdacht worden van grootschalige omkoping en vervalsing om in prestigieuze scholen binnen te raken. Ten minste 9 atletiekcoaches en 33 ouders, waaronder erg invloedrijke Amerikanen uit de zakenwereld, worden beschuldigd. Bekende namen die opduiken zijn Lori Loughlin, ook wel gekend als ‘Aunt Becky’ uit Full House, Felicity Huffman, Lynette Scavo uit Desperate Housewives en haar man William H. Macy, bekend van onder meer de film Fargo.

Het draait om toegang tot bekende universiteiten zoals Yale, Stanford, Georgetown, Wake Forest, de University of Texas, de University of Southern California en de University of California, Los Angeles. Een voormalige voetbaltrainer van Yale pleitte schuldig en hielp de zaak tegen anderen op te bouwen.

Operation Varsity Blues

De operatie kreeg van de FBI de naam ‘Operation Varsity Blues’, en betrapte zowel ouders, medewerkers van de scholen en trainers van zowel middelbare elitescholen als van topuniversiteiten. Er werd vals gespeeld op de ingangsexamens, maar ook de ‘ingangsweg’ via sportieve prestaties, die in Amerika zwaar kunnen doorwegen, werd misbruikt.

In totaal betaalden de 33 beschuldigde ouders 25 miljoen dollar aan William Singer, een soort studiebegeleider, die hun kinderen dan ten onrechte in de verschillende scholen hielp. Hij deed dit via het omkopen van mensen die werkten in de betrokken onderwijsinstellingen.

Dure plaatsen

In een zaak betaalde iemand de vrouwenvoetbaltrainer van Yale 400.000 dollar om een student te aanvaarden die niet eens voetbalt. De ouders van die student betaalden Singer dan weer 1,2 miljoen dollar. Hij hielp ook bij het frauderen bij de bekende SAT- en ACT-proeven. Eens hij geld had ontvangen, aldus de FBI, zond hij iemand anders die de testen goed kon om in naam van de studenten de testen af te leggen of om antwoorden door te geven. Huffman en haar man, acteur William H. Macy, doneerden naar verluidt 15.000 dollar zodat hun oudste dochter twee keer zo veel tijd had voor de toelatingstest.

De plaatsen in die scholen zijn erg gegeerd en schaars omdat alleen maar – tenminste in theorie – de beste leerlingen er binnen raken. Bovendien is studeren in Amerika omwille van diverse omstandigheden extreem duur. De benadeelde studenten die door de fraude niet binnen raakten dienen nu een groepsvordering in.

(Lees onder de tweet verder.)

Ironie

Ironisch genoeg waren Felicity Huffman en William H. Macy ook voortrekkers bij de progressieve ‘Women’s March’, dat naar eigen zeggen opkomt voor meer gelijkheid. Eveneens opvallend, toen de Democratische presidentskandidate Elizabeth Warren gevraagd werd wat ze van de zaak vond vertelde ze dat ze “nul sympathie” had voor de daders. Nochtans heeft die zelf nog gelogen over haar etnische achtergrond om een voorkeursbehandeling te krijgen in haar academische carrière.