Alweer valt bekende veganist door mand na problemen gezondheid

3
3072

Alweer is een ‘vegan influencer’ in de ongenade gevallen bij de groeiende groep jonge mensen die geen dierlijke producten willen consumeren: beter gekend als veganisten of ‘vegans’. Rawvana – haar echte naam luidt Yovana Mendoza Ayres (29) – was tot voor kort een ‘raw vegan’. Dat betekent niet alleen dat men geen enkel voedsel van dierlijke oorsprong consumeert, maar tevens dat men voedsel nooit kookt ‘om de natuurlijke staat van de planten niet te wijzigen’. Rawvana werd echter een week geleden betrapt met een bord vis. In een video liet de ‘social influencer’ weten dat ze overging tot het consumeren van vis en eieren omwille van gezondheidsproblemen. Haar fans – 500.000 op YouTube en maar liefst 1,3 miljoen op Instagram – noemen haar nu onder meer een “ziekelijke bedriegster”. Dat brengen onder meer BuzzFeed en Fox News. Eerder viel ook de Brit Tim Shieff (30) van zijn vegan-sokkel nadat hij vlees begon te eten omwille van achteruitgaande gezondheid.

Rawvana, een van de populairste ‘influencers’ binnen de ‘(raw) vegan community’, eet niet langer een strikt dieet van rauwe groenten en fruit. Nochtans behaalde ze met haar extreem dieet honderdduizenden volgers op sociale media en pakte ze meermaals uit met de vorm van haar lichaam, hetgeen door haar voedsel zou veroorzaakt zijn. In een video, die de bekendheid uitbracht nadat haar “verraad” aan het licht kwam, legt ze uit waarom ze overging tot het consumeren van dierlijke producten.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

🌾REMEMBER WHY YOU STARTED. Keep your head up. Keep going. There is always light at the end of the tunnel, and your struggles only make you better in the end! _ Do you have a goal to lose weight? 🥦Today is Day 14 of the 21 Day Raw Vegan Detox & Yoga Challenge! This challenge is the perfect push you need to start to feel the power of fruits and veggies! 👉Link to download on my profile👈 —————————— 🌾RECUERDA POR QUE EMPEZASTE! Mantén tu cabeza en alto. Sigue adelante. Siempre habrá luz al final del túnel, tus luchas te hacen mejor al final! _ Buscas bajar de peso? 🥑Hoy es Día 14 del Reto de 21 Días Detox y Yoga! Este Detox te dará el empujón que necesitas para comenzar a sentir el poder de frutas y verduras! 👉Link para descargar en mi perfil👈 _ #raw #rawvegan #rawvana #rawvanafam #plantbased #bali #baliindonesia #travel #travelphotography #ricefield #ricefieldsbali #goal #weightlosstransformation #weightloss #selflove #balitravel

Une publication partagée par YOVANA MENDOZA AYRES (@rawvana) le

Rawvana: “Ik ben zes jaar lang strikte veganiste gebleven”

“Ik ben zes jaar lang strikte veganiste gebleven”, zo vertelt Rawvana plechtig in haar video. In de opname zegt de Latijns-Amerikaanse zelfs dat ze eens 25 dagen op enkel water overleefde. De maandstonden van Rawvana bleven echter weg en de ‘influencer’ kreeg te horen van dokters dat haar hormonen in de war werden gebracht. Haar lichaam zou zich voorbereiden op de menopauze. “Fysiek voelde ik me goed, maar de medische testen vertelden een andere waarheid.”

Hierna week Rawvana af van het ‘raw’ gegeven en zocht ze meer vetten op. Ze begon soms ook eten te koken. Rawvana’s maandstonden kwamen terug, maar bleven onregelmatig. Een nieuw onderzoek wees op bloedarmoede en dokters raadden de Latina aan om eieren te eten. Twee maanden geleden ging de sociale media-ster uiteindelijk overstag. Ze at een niet-veganistisch dieet, zij het met vis en eieren, geen vlees.

“Ik werd wanhopig, ik moest een oplossing vinden voor mijn gezondheid. Toen ben ik toch beginnen overwegen om dierlijke producten te consumeren. Ik vond dat verschrikkelijk, want dat soort eten heb ik altijd als vergif beschouwd”, klinkt het. “Ik wil ook baby’s op de wereld zetten, dan moet ik er eerst voor zorgen dat ik zelf gezond ben.”

Kritiek bikkelhard: “Geld verdienen met vegan producten en het dan zelf niet doen”

Heel wat fans voelen zich echter ondanks de uitleg bedrogen. Dit niet alleen omdat hun idool afweek van het gepropageerde ‘raw vegan’-dieet, maar vooral omdat ze de afgelopen maanden niets zei van haar veranderd dieet. “Geld verdienen op de kap van veganisten om dan dierlijke producten te kopen. Ziekelijk noem ik dat”, zo luidt één harde reactie. Rawvana zelfs stelde in haar video dat ze van “plan [was] om open kaart te spelen, maar dan op mijn tempo”.

Het verhaal doet hard denken aan Tim Shieff. Eerder vorige maand bleek hoe deze veganistische sportman en 30-jarige adonis – 175.000 abonnees op YouTube en 85.000 volgers op Instagram – na (eveneens) zes jaar veganist te zijn zijn radicaal progressieve levensstijl definitief had opgegeven. Eerder vorig jaar gaf Schieff reeds schoorvoetend toe om al eens (rauwe) eieren en wilde zalm te hebben geconsumeerd nadat een dieet met louter water hem had uitgeput.

In een video ‘Am I still Vegan?’ legde Shieff uit dat zijn veganistische dieet zorgde voor spijsverteringsproblemen, vermoeidheid, depressie, stijfheid in zijn gewrichten en concentratieproblemen. “Ik kon amper nog push-ups doen zonder mezelf pijn te doen.” Zijn veganistisch kledingmerk ETHCS, dat Shieff zelf oprichtte enkele jaren geleden, zette vervolgens Shieff aan de deur.

Lees ook:

Studie: Mensen die vlees eten zijn tot 2 maal gelukkiger