In Gent werd dinsdag het nieuwe jeugdhuis ‘Nieuw-Gent’ geopend in de multiculturele wijk Nieuw Gent, waar het dus ook naar vernoemd is. Opvallend echter: Er zijn aparte ruimtes en aparte openingsuren voor mannen en vrouwen. Dat meldt Het Nieuwsblad, nadat de rechtse opiniemaker en politicus Dries Van Langenhove het gebruik aankaartte op Twitter. Bevoegd schepen voor Jeugd Elke Decruynaere (Groen) vindt die ‘apartheid’ echter geen probleem.

Nieuw Gent is een sociale woonwijk in Gent, die gekend staat voor haar hoge werkloosheidsgraad, armoede en grote allochtone gemeenschap en diversiteit. Het jeugdhuis dat er deze week de deuren opende is er dan ook vooral voor jongeren met een moslimachtergrond, al is iedereen welkom, benadrukt bestuurslid Ayoub El-Barkani. Toch drijven er veel verontwaardigde reacties naar boven nadat een tweet van Dries Van Langenhove de figuurlijke bal deed rollen.

Apartheid?

Islamitische aspecten zijn sterk aanwezig in het jeugdhuis. Zo is er bijvoorbeeld een aparte gebedsruimte met speciale gebedsmatjes om er te bidden. Maar nog opmerkelijker zijn de aparte openingsuren en aparte ruimtes voor mannen en vrouwen. Dergelijke ‘apartheid’ kan echter op flink wat kritiek rekenen.

Adeline Blancquaert, gemeenteraadslid voor Vlaams Belang, reageert verontwaardigd en stelt dat ze bevoegd schepen Elke Decruynaere (Groen) daarover op de rooster zal leggen. “Aparte openingsuren en activiteiten voor meisjes in het nieuwe jeugdhuis dat onze jeugd zou moeten ‘verbinden’. Heeft het misschien iets te maken met de ligging in het multiculturele Nieuw Gent?”, aldus Blancquaert. “Dit is NIET de weg die wij met onze jeugd willen inslaan!”

(Lees verder onder het Facebookbericht.)

Aparte openingsuren en activiteiten voor meisjes in het nieuwe jeugdhuis dat onze jeugd zou moeten 'verbinden'. Heeft…

Publiée par Adeline Blancquaert sur Jeudi 14 mars 2019

“Er tilt toch ook niemand aan een chirogroep alleen voor meisjes?”

Maar volgens schepen van Jeugd Elke Decruynaere is er helemaal geen probleem met de aparte openingsuren of aparte ruimtes voor vrouwen. “Er tilt toch ook niemand aan een chirogroep alleen voor meisjes? Ik vind het natuurlijk goed dat er ook plaats is voor gemengde activiteiten, maar het is de bedoeling dat we de jongeren de vrijheid geven om zelf beslissen wat ze willen doen”, aldus Decruyenaere aan Het Nieuwsblad.

De vrouwen zelf zijn vooral blij dat ze nog eens kunnen buitenkomen, iets wat ze weinig doen gezien de onveiligheid die heerst in de wijk. “Nieuw-Gent heeft geen goede of veilige reputatie en al zeker ’s avonds niet”, zegt Ines Chaabane (19). “Meisjes zaten dan ook altijd bij elkaar thuis. Nu kunnen we ook hier samenkomen om iets te doen. In het begin gaan we hier vooral chillen, daarna zien we wel.”