Mehrnaz Didgar, een neurochirurge die haar dochter Eline Pans in 2017 met voorbedachte rade verstikte met een plastic zak, moet niet naar de cel. Zij kreeg voor het hof van assisen donderdagavond slechts een voorwaardelijke celstraf van 5 jaar, wat betekent dat als de voorwaarden worden nageleefd er geen enkele dag tussen vier celmuren moet overnacht worden. Ook moet ze zich laten opnemen in de psychiatrie. Via VTM en BELGA liet Didgar weten “die tweede kans zeker [te] grijpen.”

Eerder op donderdag werd Mehrnaz Didgar schuldig verklaard aan de moord op Eline Pans, haar dochter. Didgar bracht de kleine Eline om het leven door verstikking op haar appartement in Leuven op 26 juli 2017. Het parket vorderde 26 jaar celstraf nadat de assissenjury de vrouw schuldig had bevonden. De raadsheer van Didgar, BV-advocaat Jef Vermassen, vroeg de jury en de magistraten (die samen de strafmaat vastleggen) echter om de straf voor zijn cliënte te beperken tot maximum vijf jaar voorwaardelijk. En Vermassen kreeg zijn zin.

“Ze heeft haar eerst drie en nadien vier tabletten laten innemen. Nadien vond smoring plaats met een plastic zak gedurende 15 minuten”

Wanneer de neurochirurge schuldig werd bevonden, zag het er evenwel niet naar uit dat de moordenares met een lichte straf zou wegkomen. “Er zijn onweerlegbare bewijzen dat de beschuldigde haar dochter het leven heeft ontnomen met een hoge dosis diazepam. Ze heeft haar eerst drie en nadien vier tabletten laten innemen. Nadien vond smoring plaats met een plastic zak op de mond en de neus gedurende vijftien minuten. De beschuldigde had uitsluitend de intentie om zichzelf en Eline van het leven te beroven”, zo baseerde de jury zich op het wetsartsrapport. De ingezworenen erkenden de depressie van moeder en dochter – ingegeven door een vaststelling van schildklierkanker bij Eline op 7-jarige leeftijd. “Maar die [depressies] waren niet van die aard om niet te kunnen weerstaan aan de drang.

Ook de procureur Kristophe Everaerts had weinig lovende woorden over de aard van de moeder. “Ze heeft geen vrienden. Ze was alleen een goede moeder, maar niet uit moederliefde. “Haar zwakke identiteit compenseerde ze met schone schijn. Die is er nu niet meer. Ze zegt in de eenzaamheid van de gevangenis (voorhechtenis, red.) rust te vinden. Binnen die muren vormt ze geen gevaar meer. Daarbuiten is ze gevaarlijk en onvoorspelbaar. De maatschappij moet tegen haar beschermd worden”, klonk het via BELGA. Everaerts voegde er nog aan toe dat de jury “kan overwegen om lager te gaan (dan de gevraagde 26 jaar cel, red.), maar dat is geen verplichting. En dan moeten er verzachtende omstandigheden zijn.” En procureur Everaerts zag er geen: “Geen ongelukkige jeugd. Geen woord van spijt vanmorgen in het laatste woord.” 

Toch gingen de 12 juryleden en 3 ingezworen beroepsrechters over tot de mildst mogelijke straf ondanks dat de “neurochirurge […] haar dochter van het leven [heeft] beroofd en de nabestaanden van Eline Pans onnodig lijden toegebracht [heeft]”, zo schrijft BELGAVolgens assisenvoorzitter Peter Hartoch was er “vooreerst een smetteloos strafverleden en een groot schuldinzicht” om rekening mee te houden als verzachtende omstandigheid. “Maar ook de dramatische omstandigheden sinds de prille jeugd.” En zo kon Didgar haar dochter vermoorden zonder een celstraf te krijgen.

Lees ook:

25 pinten, 2 lijnen coke en 1 doodgereden meisje: 0 dagen cel

Raadkamer Brussel laat kindermoordenaar vrij