De Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika zal zich niet opnieuw verkiesbaar stellen. Die aankondiging volgt een wekenlang protest in Algerije op. De 82-jarige Bouteflika is al 20 jaar aan de macht.

Tienduizenden Algerijnen protesteerden sinds 22 februari bijna dagelijks tegen het besluit van president Abdelaziz Bouteflika om zich opnieuw kandidaat te stellen voor de verkiezingen. De 82-jarige Bouteflika regeert al bijna 20 jaar, maar verschijnt weinig in het openbaar sinds een beroerte in 2013. Volgens de tegenstanders van Bouteflika werd hij aan de macht gehouden om ‘Le Pouvoir’ – de schimmige militaire elite die de plak zwaait in het land sinds de onafhankelijkheidsoorlog tegen Frankrijk in 1962 – te beschermen.

Nieuwe grondwet voor Algerije?

De zaken geraakten in een stroomversnelling nadat enkele oude bondgenoten van Bouteflika hun steun betoogden aan de betogers. Daarnaast kondigden meer dan 1.000 rechters op maandag aan dat ze zouden weigeren toezicht te houden op de verkiezingen als Bouteflika zou opkomen.

Bouteflika keerde zondag na een medische behandeling in Zwitserland terug naar Algerije. Maandagavond werd aangekondigd dat de verkiezingen, die normaal in april zouden plaatsvinden, werden uitgesteld. Bovendien zou een nieuwe grondwet in een referendum aan de bevolking worden voorgelegd.

‘Arabische Lente’

Daarnaast nam premier Ahmed Ouyahiahia maandag ontslag. Hij werd vervangen door minister van Binnenlandse Zaken Noureddine BedouiRamtane Lamamra werd benoemd tot vice-premier, een functie die nog niet eerder bestond.

Tijdens de ‘Arabische Lente’ vonden er al grootschalige protesten plaats in Algerije. De 19 jaar durende noodtoestand werd opgeheven, maar in tegenstelling tot andere Noord-Afrikaanse landen vond er evenwel geen machtswissel plaats.