AlDe’emeh: “IS-jihadisten verdienen zelfs geen debat”

0
2377

In het Nederlandse NPO-debatprogramma ‘De Nieuwe Maan’ liet de Vlaamse jihad-expert Montasser AlDe’emeh (KU Leuven) zijn licht schijnen over de problematiek van Westerse onderdanen die zich aansloten bij de Islamitische Staat en op dit moment worden vastgehouden in Syrië of Irak. AlDe’emeh is duidelijk: “Mensen die oorlogsmisdaden hebben gepleegd […] verdienen zelfs geen debat.”

Zowat alle West-Europese landen worden op dit moment geconfronteerd met het vraagstuk over wat te doen met hun onderdanen die zich aansloten bij de Islamitische Staat en op dit moment worden vastgehouden in Syrië of Irak. In het Nederlandse debatprogramma ‘De Nieuwe Maan’, dat voornamelijk ontwikkelingen binnen de moslimgemeenschap behandelt, liet de Vlaamse jihad-expert Montasser AlDe’emeh (KU Leuven) zijn licht schijnen over de problematiek.

“IS-strijders verdienen geen debat”

“Ik denk dat ik daar heel duidelijk over ben. Mensen die oorlogsmisdaden hebben gepleegd, mensen die misdaden hebben gepleegd tegen de menselijkheid, vrouwen hebben verkracht, vrouwen via WhatsApp [hebben] verkocht – een meisje dat maagd was kostte 5.000 euro of dollar, een vrouw die geen maagd meer is 2.000… Dat zijn eigenlijk geen mensen waar dat je rekening mee moet houden”, zegt AlDe’emeh. “Ze verdienen zelfs geen debat.”

De jihad-expert maakt de vergelijking met gevallen waarbij Belgische onderdanen worden berecht in het buitenland voor misdaden die zij daar hebben gepleegd. “Toen ik op het vliegtuig zat in Saoedi-Arabië kreeg ik een document, ik moest dat ondertekenen. Daar stond letterlijk geschreven: ‘Als je drugs hebt in je bagage, dan riskeer je doodstraf’. Ik heb dat gesigneerd”, stelt AlDe’emeh. “Als ik de doodstraf had gekregen in Saoedi-Arabië, had ik hier geen debat gevoerd vandaag en was er ook geen debat gevoerd over mij.”

“Dus die IS’ers, ik noem ze ook geen strijders, die mensen hebben misdaden gepleegd”, zegt de jihad-expert. “Die mensen verdienen het niet om actief gerepatrieerd te worden op kosten van de belastingbetaler. Onze maatschappij heeft daar niet om gevraagd. Onze maatschappij is daar ook effectief het slachtoffer van geworden.”

AlDe’emeh verwijst naar de aanslagengolf in Europa: “Net voor mijn huis zijn er bommen ontploft in Maalbeek, in Zaventem, heel veel slachtoffers. Wanneer gaan wij luisteren naar de echte slachtoffers? Dat zijn de mensen die we niet meer kunnen repatriëren. Die mensen zijn dood, tienduizenden slachtoffers. Ook in Europa: Manchester, Nice, Brussel, Zaventem. Overal hebben die mensen aanslagen gepleegd.

“Nog één punt”, waarschuwt AlDe’emeh. “Die mensen zijn nog niet klaar met ons. We hebben gezien dat die [mensen] reeds aanwezig zijn. Die mensen zijn gevaarlijk. Die mensen zijn actief en zijn bereid om acties te ondernemen om onze maatschappij te ondernemen.”

(Lees verder onder de tweet.)

Westerse rechtsstaat als wapen tegen het Westen

Volgens AlDe’emeh misbruiken de jihadi’s de Westerse rechtsstaat tegen ons. “Ze schieten ons eigenlijk neer met onze eigen wapens”, klinkt het. “Die mensen verdienen het niet om gerepatrieerd te worden en hier berecht te worden. Als Frankrijk die mensen terughaalt, die krijgen dan tien jaar. Iemand die dezelfde daad heeft gepleegd in Syrië; als hij een Fransman is komt hij terug naar Frankrijk, [dan] krijgt hij tien jaar. In Brussel krijgt hij vijf jaar. Die mensen komen vrij en dan zien we dat die mensen zich terug engageren in de [islamistische] strijd.”

“Ik ben jongeren tegengekomen die in Irak zijn geweest of die geprobeerd om naar Irak te gaan [om] te gaan vechten, teruggekeerd zijn naar Nederland of België en dan weer naar Syrië zijn vertrokken. Dat is al jaren bezig, sinds de jaren ’90, aanslagen […], allerlei mensen die ronselen voor [de strijd in] Syrië en Irak”, waarschuwt AlDe’emeh. “Als men die mensen terughaalt; We hebben ook gezien dat deradicalisering in de gevangenissen eigenlijk voor geen meter werkt. Die mensen gaan ooit vrijkomen… Gaan zich terug engageren.”

Volgens AlDe’emeh gaat men te “lichtzinnig” om met de dreiging. “De realiteit is wel dat de internationale jihadbeweging al jarenlang aan het rekruteren is, dat de dreiging nog niet geweken is. Misschien komen ze nu binnen en knallen ze ons neer”, klinkt het.

Over IS-kinderen: “Eerste verantwoordelijken zijn de ouders”

Op de vraag van wat te doen met de kinderen van de jihadisten, antwoordt AlDe’emeh: “De eerste verantwoordelijken zijn de ouders. Dat is niet aan de samenleving. […] Waarom zou de samenleving zich moeten bezighouden met mensen die daar kinderen op de wereld zetten en hun eigen verantwoordelijkheid ontlopen?”

Volgens de jihad-expert onderschat men daarnaast de trauma’s die zulke kinderen oplopen. Daarbij haalt hij het voorbeeld aan van Tsjetsjenen die hun trauma’s niet hebben verwerkt en daarop naar Syrië trokken. Vorig jaar waarschuwde de Nederlandse inlichtingendienst AIVD en de Belgische Staatsveiligheid nog voor het risico dat uitgaat van jihadi-vrouwen en hun kroost.

Lees ook:

“Tikkende tijdbommen niet terughalen”

Tientallen Belgische jihadi-vrouwen vormen nog steeds gevaar

Jambon: “Pak nationaliteit IS-strijders af, dan kunnen ze niet terug”