Be.One-politicus Dyab Abou Jahjah stelt zich, na de tegenvallende gemeenteraadsverkiezingen, opnieuw kandidaat. De omstreden opiniemaker zal dit, hoewel zijn running mate Candice Vanhecke geen woord Nederlands spreekt, vanuit de Nederlandstalige taalgroep doen. “Door Franstalige stemmen te verzamelen kunnen we twee of drie zetels behalen. Dat zal het moeilijker maken voor de N-VA om een meerderheid aan Vlaamse kant te behalen”, doet hij tegenover BRUZZ zijn strategie uit de doeken.

Hoewel Abou Jahjah vol goede moed naar de gemeenteraadsverkiezingen trok, vielen ze tegen. Be.One kon nergens een gemeenteraadslid afvaardigen. Nu, met de komende gewestelijke verkiezingen, probeert de controversiële opiniemaker het opnieuw met lijsten in Oost-Vlaanderen, Antwerpen en Brussel, zo weet persagentschap BELGA.

In de hoofdstad, waar Be.One deelneemt aan de gewestelijke verkiezingen, kiest Abou Jahjah voor de Nederlandstalige taalgroep. Een strategische keuze, zo vertelt hij aan BRUZZ. “We zijn gekant tegen de taalgesplitste lijsten. Maar dat is nu eenmaal de wet. Dus maken we er gebruik van. Hack the system. Zo doen we dat. Door Franstalige stemmen te verzamelen kunnen we twee of drie zetels behalen. Dat zal het moeilijker maken voor de N-VA om een meerderheid aan Vlaamse kant te behalen. Zij willen de instellingen blokkeren. Dat willen wij niet laten gebeuren”, klinkt het. De Vlaams-nationalisten zouden immers eenracistische en duidelijk anti-Brusselse partij zijn.

Opmerkelijk, nummer twee op de lijst, freelancejournalist Candice Vanhecke, spreekt geen woord Nederlands. Wel is ze van plan om deze taal te leren. “Niet omdat het Brussels parlement dat vraagt, maar wel om een persoonlijke reden: mijn vader was een Antwerpenaar die thuis enkel Frans sprak en ook de familie van mijn moeder is verfranst”, stelt ze tegenover BRUZZ.

(Lees verder onder de uitgelichte tweet.)

Links maar niet marxistisch

Be.One is volgens kopman Abou Jahjah een “een egalitaire partij gestoeld op burgerschap”. “We verschillen wel degelijk van de PVDA die de klassenstrijd vooropstelt als oplossing voor alle problemen. Wij voegen daar de genderstrijd en de strijd voor etnische gelijkheid aan toe”, stelt hij tegenover BRUZZ. In dat kader pleit Be.One voor aanwervingsquota voor etnische minderheden.

Een linkse partij heeft ook economische linkse voorstellen. Zo pleit Be.One voor een vierdagenweek. “Aan de ene kant werken mensen zich te pletter en zitten ze op de rand van een burn-out. Aan de andere kant zijn er tienduizenden werklozen. Een vierdagenweek is een kwestie van solidariteit”, redeneert Vanhecke.

(Lees verder onder het uitgelichte artikel.)

Migrantenpartijen stellen teleur: Abou Jahjah heeft 0 verkozenen

Be.One hoopt te wegen op het asiel- en migratiedebat. Hoewel Abou Jahjah naar eigen zeggen niet voor open grenzen is – “terminologie van extreem-rechts” – moet “wie asiel aanvraagt, […] daar ruimschoots recht op hebben”. “Als de federale regering, zoals die met Theo Francken, een beleid voert dat niet menselijk is voor transmigranten, dan moet Brussel daar hard tegen in gaan. In de VS zijn er ook steden die neen zeggen tegen Trump”, aldus de Be.One-kopman tegenover BRUZZ.