Vandaag waren het in Nederland verkiezingen voor de Provinciale Staten en waterschappen. Onrechtstreeks wordt via de Provinciale Staten ook de Eerste Kamer verkozen. Volgens de eerste exitpolls zou het nationaal-conservatieve Forum voor Democratie (FvD) van Thierry Baudet vanuit het niets de tweede partij in de Eerste Kamer worden, met 10 zetels. De huidige coalitie raakt haar meerderheid kwijt.

De VVD van premier Mark Rutte verliest volgens de exitpoll een zetel en komt uit op twaalf zetels. De liberalen blijven zo weliswaar de grootste partij in de Nederlandse Tweede Kamer. De andere rechtse en centrumrechtse partijen krijgen zware klappen. Zo verliest de PVV van Geert Wilders drie zetels, van negen naar zes. De linksliberale D66 verliest eveneens drie zetels, van tien naar zeven. De christendemocratische CDA daalt van twaalf naar acht zetels. De ChristenUnie wint een zetel en gaat van drie naar vier. De SGP, die andere gereformeerde partij, verliest een zetel. Gepensioneerdenpartij 50Plus wint een zetel en heeft er nu drie in de Eerste Kamer.

FvD zuigt rechterzijde leeg

Op links gaat GroenLinks er sterk op vooruit. De partij verdubbelt haar zetels en gaat van vier naar acht zetels. De PvdA zet haar – reeds jaren durende – verlies verder en zakt van acht naar zeven zetels. Allochtonenpartij DENK haalt een zetel in de Eerste Kamer en blijft daarmee onder de eigen verwachtingen. De radicaal-linkse SP krijgt zware klappen en zakt van negen naar vier zetels.

Het ziet er dus naar naar uit dat de FvD gehele rechterzijde – VVD, CDA en PVV – in Nederland leegzuigt. De zetels die D66 verloor gingen vermoedelijk naar GroenLinks, terwijl een groot deel van de vijf zetels die de SP verloor mogelijk ook naar FvD overgingen.

Vandaag stemden de Nederlanders voor de Provinciale Staten en de waterschappen. De Provinciale Staten verkiezen op hun beurt de Eerste Kamer. Waterschappen staan in een regio onder meer in voor het beheer van het water en de dijken.