Het aantal consulenten dat zich bezighoudt met deradicalisering in onze gevangenissen is dan toch verdubbeld van 2 naar 4. De Vlaamse regering beloofde na de aanslag in Luik werk te maken van meer deradicaliseringsambtenaren, maar die zoektocht bleek moeilijker dan gedacht. Recent werden dan toch twee nieuwe krachten gevonden. Een belangrijke stap, zo benadrukt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) aan SCEPTR.

Na de terroristische aanslag in Luik van mei 2018 – gepleegd door een moslimbekeerling die in de gevangenis radicaliseerde en toesloeg op de dag dat hij penitentiair verlof kreeg – laait de discussie rond moslimradicalisme en deradicaliseringsexperten in Belgische gevangenissen weer op. Islamfundamentalisme is namelijk enorm populair in onze gevangenissen en is bovendien aan een forse opmars bezig, zo blijkt.

Moeilijke zoektocht

De Vlaamse regering beloofde daarom werk te maken van de strijd tegen radicalisering in onze gevangenissen en kondigde aan het aantal deradicaliseringsambtenaren te verdubbelen: van 2 naar 4. Dat bleek echter makkelijker gezegd dan gedaan. Enkele maanden later waren er nog steeds maar 3 deradicalisering-consulenten aan de slag, waarvan er één zou stoppen in januari.

Maar recent werden de twee aanvankelijk ingezette coördinerende consulenten dan toch versterkt met een derde en vierde kracht, zo bevestigt het kabinet van bevoegd Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) aan SCEPTR. “De aanwervingsprocedure van de vierde kracht is recent afgerond.”

In een reactie aan SCEPTR benadrukt Vandeurzen het belang van die consulenten deradicalisering. “Inhoudelijk bewijzen de consulenten uitstekend werk te verrichten, zoals ook iedereen in het veld bevestigt”, klinkt het. “De multi-agency approach is niet enkel internationaal gedeeld, zoals door het Europese RAN-netwerk, maar wordt ook op het terrein bijzonder naar waarde geschat als een noodzakelijke brugfunctie.”

Moslimradicalisme populair in gevangenissen

Er is nood aan een daadkrachtig deradicaliseringsbeleid, gezien het feit islamfundamentalisme al enkele jaren aan een flinke opmars bezig is in onze gevangenissen. Deradicaliseringscentrum Ceapire waarschuwde vorig jaar in De Tijd voor de grote gevaren van dat fenomeen. “De situatie is explosiever dan ooit”, aldus oprichter Ilyas Zarhoni. Hij vergelijkt de situatie met de Amerikaanse detentiekampen in Irak, waar Islamitische Staat geboren is. “De vergelijking klinkt misschien overdreven, maar vergis u niet, wat in onze gevangenissen gebeurt, is levensgevaarlijk.”

Teruggekeerde Syriëstrijders worden dan ook opgehemeld in onze gevangenissen. “Syriëstrijders worden vereerd als helden. Er werd zwaar gevochten in de gevangenis om een cel te mogen delen met Fouad Belkacem, de ideoloog van Sharia4Belgium die een pak Syriëstrijders voortbracht”, klinkt het. “Jihadi’s zijn niet alleen cool, de islam is ook de enige klare en heldere identiteit voor veel jongeren die zich niet helemaal Belg en evenmin helemaal Marokkaan voelen.”

Het probleem van radicaliserende jongeren wordt volgens Zarhoni ook alleen maar groter. In Antwerpen groeit een nieuwe radicaliseringsgolf van een omvangrijke groep jongeren die vaak zelfs amper 14 jaar oud zijn. “Ze vertonen veel gelijkenissen met de vorige generatie”, aldus Zarhoni. “Het enige verschil is dat velen nog extremer zijn dan de vorige generatie.”

Zie ook: 

[DIEPGAAND] Moslimradicalisme populair in Belgische gevangenissen

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken