In Duitsland is een Iraakse vluchteling gearresteerd die verschillende terroristische aanslagen probeerde te plegen. Dat meldt NOS. De man wilde toeslaan op de Duitse spoorwegen, maar zijn aanslagen konden telkens verijdeld worden. Hij had openlijk sympathie voor terreurgroep Islamitische Staat en bij de mislukte aanslagen werden ook telkens brieven gevonden waarin de aanslag werd opgeëist door IS.

De Duitse en Oostenrijkse politie kwamen de Iraakse man, die militair was in zijn herkomstland, op het spoor aan de hand van de opeisingsbrieven. Bij zijn eerste poging tot aanslag, in oktober vorig jaar, vond de politie voor het eerst zo’n brief. Hij probeerde de spoorwegen te saboteren door een stalen draad te spannen over de spoorweg. In een Arabische boodschap werd gedreigd met terroristische aanslagen op hogesnelheidstreinen in heel Europa.

Erkende vluchteling

Enkele maanden later probeerde de man opnieuw, tot twee maal toe, toe te slaan. Telkens probeerde hij via sabotage van de spoorwegen een ramp te veroorzaken In de Duitse hoofdstad Berlijn werd in december met opzet een bovenleiding beschadigd. Opnieuw kon de aanslag verijdeld worden en vielen er geen gewonden. Opnieuw werd een brief gevonden waarin de verantwoordelijkheid werd opgeëist door IS. Vorige maand legde hij beton en tegels op spoorlijnen in Dortmund, opnieuw werd de verijdelde aanslag opgeëist.

Gisteren kon de Irakees in Oostenrijk, waar hij ook officieel erkend werd als vluchteling, gearresteerd worden. Hij werd aangehouden op verdenking van lidmaatschap aan een terroristische organisatie.