Een extremistische haataanslag oogstte vandaag minstens 49 doden. De wereld reageert met afschuw, net als onze redactie. In een impromptu geschreven column reageert opiniemaker Filip Meert op de gruwel. Als we islamkritiek niet langer zo genadeloos verketteren, kunnen dit soort excessen misschien minder vruchtbare grond vinden, zo klinkt het. Net zoals IS met hun aanslagen de samenleving probeert te polariseren en de gematigde moslim trachten te radicaliseren, hopen gekken zoals de schutter in Nieuw-Zeeland hetzelfde te bereiken bij de ‘brave islamcriticus’, iets wat hij ook met zoveel woorden schreef in zijn ‘manifesto’. En dit mogen we nooit toelaten, zo schrijft Meert.

Oogst de islam wat het gezaaid heeft, of gaat het nu helemaal de verkeerde kant uit? Dat er reactie zou komen op de aanhoudende islamterreur, stond in de sterren geschreven. Dat was vroeger zo en dat is jammer genoeg nu niet anders. Jarenlang waarschuwt men voor de veroveringsgodsdienst die de islam voor vele radicale moslims is, maar iedereen die dat deed, werd in de extreemrechtse hoek geduwd, geboycot en verketterd. Mochten de goedgelovigen en ‘islamonwetenden’ dat niet gedaan hebben, hadden er misschien meer oplossingen kunnen zijn. Oplossingen waar zowel autochtonen en gematigde moslims iets aan gehad zouden hebben. Jarenlang heb ik echter gewaarschuwd dat niet iedereen mondig genoeg is en dat het deksel op ‘de pot van islamongenoegen’ vaster en vaster schroeven enkel tot een ontploffing zal leiden. De maatschappelijke druk op ‘brave islamkritiek’ moet verlicht worden, zodat extremisten zoals de schutter in Christchurch geen zuurstof meer kunnen krijgen.

Als ik vandaag een euro kreeg van elke doodbrave moslim die bij het aanhoren van de verhalen uit Nieuw-Zeeland denkt…

Publiée par Pieter Auwaerts sur Vendredi 15 mars 2019

Na Nieuw-Zeeland: ‘They drew first blood’ mag nooit een leidraad worden.

Wel, we zagen het nu gebeuren en schrijf het op: Het zal er niet op beteren. Toen terreurgroep IS gruwel de wereld instuurde, was dat niet zomaar. Dat was zeer doordacht en had een duidelijk doel: De gruwel en het geweld moest zo verschrikkelijk zijn dat we ook onze vriendelijke moslimbuurman gingen haten. Waarom? Omdat onze moslimbuurman, waar we al jaren mee overeenkomen, zich ook geviseerd zou voelen en dan zou openstaan voor de nonsens van moslimextremisten.

Ik denk dat het uiterst belangrijk is dat we dit beseffen én er ook naar handelen. “They drew first blood”, zei Rambo nadat hij een heel dorp de lucht had laten invliegen.

“They drew first blood”, zei Rambo nadat hij een heel dorp de lucht had laten invliegen.

Dat kan allemaal goed zijn, maar daar hebben we geen boodschap meer aan. “No use crying over spilt milk”, zeggen anderen ook wel eens. We moeten oplossingen zoeken en dat zal in mijn ogen enkel kunnen door duidelijke grenzen te trekken, afspraken te maken en door verworvenheden af te nemen en andere toe te staan. Op die manier kan elke soort van extremisme minder bloeien.

Lees ook: 

Anti-islamitische aanslag in Nieuw-Zeeland: Reeds 49 doden