Het strafrechtelijk onderzoek naar de vele aanrandingen tijdens de beruchte oudejaarsnacht van 2015-’16 in Keulen is op een sisser afgelopen. Hoewel 661 vrouwen aangifte deden van seksuele delicten, werden slechts drie mannen veroordeeld, waarvan twee voorwaardelijk. Dat schrijft Der Spiegel. In totaal werden slechts 32 rechtszaken afgerond met een veroordeling. In de meeste gevallen ging het om diefstal, roof en ontvangst van gestolen goederen. De meeste daders zijn Algerijn, Marokkaan of Irakees.

Hoewel 661 vrouwen na de beruchte oudejaarsnacht van 2015-’16 in Keulen aangifte deden van seksuele delicten, werden slechts drie zedendelinquenten uiteindelijk veroordeeld. Twee van hen kregen voorwaardelijke straffen. Voor het Duitse gerecht lijkt de zaak daarmee afgerond. Het resultaat was echter te verwachten. In 369 van de 509 gevallen – waarvan 22 verkrachtingen – die het hoofdkwartier van de Keulse politie te verwerken kreeg konden er immers geen verdachten geïdentificeerd worden.

Slechts 32 rechtszaken afgerond met veroordeling

Het Openbaar Ministerie van Keulen heeft in totaal 290 personen onderzocht. Van hen werden er slechts 52 in staat van beschuldiging gesteld in 43 rechtszaken. De meeste verdachten kwamen uit Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Zo waren er 17 Algerijnen, 16 Marokkanen en zeven Irakezen.

Van die 43 rechtszaken werden er zes geschorst omdat de verblijfplaats van de vermeende daders niet kon worden vastgesteld. Van de 37 rechtszaken die wel werden afgerond, eindigden er 32 met een veroordeling. In de meeste gevallen ging het om diefstal, roof en ontvangst van gestolen goederen. De zwaarste straf was voor een 30-jarige Algerijn die veroordeeld is voor diefstal. Hij kreeg een jaar en elf maanden gevangenisstraf.

“Ontnuchterend resultaat”

“Al met al is het resultaat ontnuchterend. De tumultueuze situatie op oudejaarsavond heeft tot moeilijke bewijzen geleid. Het was dus nauwelijks mogelijk om concrete acties toe te wijzen aan individuele daders”, zegt Wolfgang Schorn, woordvoerder van de Keulse rechtbank.

ADVERTENTIE