In Aalst is gisterenavond rond 19u00, te midden van de carnavalsfestiviteiten, een wagen ingereden op een stoet. De bestuurder reed “aan volle snelheid door de blokkades”, zo vertelt een getuige aan VTM NIEUWS, maar kwam gelukkig tot stilstand tegen een carnavalswagen en werd overmeesterd door carnavalisten. Dit alvorens slachtoffers te kunnen maken. Volgens burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) betreft het een ‘verwarde man’. Tal van omstandigheden wijzen echter op doordacht en kwaad opzet: De man had een baseballknuppel en messen bij, had zijn nummerplaten afgedekt en zou na zijn arrestatie tegen de politie verklaren dat hij “Aalst een lesje wou leren”. Het parket wil momenteel geen extra info kwijt tot na het verhoor van de verdachte deze namiddag.

In Aalst is op het nippertje een drama voorkomen. “De mensen die aan de kant stonden, trokken hun kinderen weg van de straat en konden net op tijd wegspringen”, zo getuigt omstaander Gerry Van Goethem in Het Laatste Nieuws. “We zagen een man achter het stuur zitten die met zijn raam open reed. Hij had een knuppel vast in één hand. Enkele mensen, onder wie ikzelf, liepen naar de wagen. Toen die tot stilstand kwam, zijn we erin geslaagd zijn deur open te trekken en met vier mannen hebben we die gast uit zijn auto gesleurd. Niet simpel: hij was heel sterk en verzette zich enorm. Hij bleef de hele tijd roepen en tieren.” Twee agenten die kwamen aanlopen konden hem uiteindelijk boeien, maar pas met de hulp van een ploeg met versterking, de man bleef zich immers tot het einde verzetten.

Dader mislukte aanval Aalst: “Aalst een lesje leren”

Hoe de man door de blokkades kon rijden, is nog niet duidelijk. “De zone was heel goed afgesloten. We zoeken uit hoe dat voertuig er toch kon opduiken, maar de mensen hoeven zich niet ongerust te maken”, aldus nog burgemeester D’Haese. “Onze diensten waren er onmiddellijk bij, we hebben kordaat en goed opgetreden. Door de massale politieaanwezigheid hebben we snel alarm kunnen slaan.” De man heeft in totaal zo’n 100 meter op het parcours gereden.

Detail foto op HLN.be. De man die wordt gearresteerd blijkt van allochtone origine te zijn.
Detail foto op HLN.be.

De ‘verwarde man’ betreft een persoon met psychiatrische problemen die bekend is bij de Aalsterse politie. Men sluit een terroristisch motief uit, maar het is wel duidelijk dat de mislukte aanval geen impulsieve actie betrof. Dit gezien de voorbereiding. De man had een knuppel en messen bij, en had de nummerplaten van zijn wagen afgedekt. Volgens Het Laatste Nieuws had hij ook ‘verdovende middelen’ genomen, wat zou kunnen verklaren waarom hij zo moeilijk te overmeesteren was. Drugs zoals speed of cocaïne kunnen een persoon een groter uithoudingsvermogen geven. Aan de politie verklaarde de verdachte verder dat hij “Aalst een lesje wou leren”.

Op een foto van het arrestatiemoment die Het Laatste Nieuws online plaatste, lijkt een allochtone man te worden opgepakt, al is dat niet met 100% zekerheid te vertellen. Het parket van Oost-Vlaanderen gaf mee aan SCEPTR dat er momenteel geen extra informatie kan verschaft worden, omdat de verdachte nog niet is verhoord. Dat verhoor zou deze namiddag plaatsvinden, waarna meer helder moet worden over “de precieze omstandigheden [die] nog niet duidelijk zijn momenteel”.

UPDATE 05/03/2019 – 08u12: De man die verdacht wordt van de feiten blijkt niettegenstaande de eerdere foto’s niet van allochtone origine. Gustaaf S. (50) werd na verhoor reeds vrijgelaten.