Bepaalde leden van de joodse gemeenschap zijn niet tevreden met de praalwagen van de Aalsterse carnavalsgroep ‘De Vismooil’n’. Om hun ‘sabbatjoor’, een jaar waarin men het zuinig aan doet om het jaar erna des te grootser te vieren, in te leiden stelde men enkele karikaturale joden op hun carnavalswagen op, maar het Forum der Joodse Organisaties (FJO) en het Coördinatiecomité van Joodse Organisaties in België (CCOJB) nemen hen dat niet in dank af. Zij dienen klacht in en noemen de wagen zelfs “typerend voor het nazisme van 1939”. De Vismooil’n zelf dient ook klacht in. Dit na bedreigingen te ontvangen van boze joden. Dat brengt Het Laatste Nieuws. Aalsters burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) blijft achter de carnavalisten van De Vismooil’n staan. Ook Vlaams parlementslid Guy D’haeseleer (Vlaams Belang) van het nabije Ninove spreekt zijn steun uit en zegt dat de critici carnaval niet begrijpen.

De Vismooil’n laste dit jaar een sabbatjaar in. Dat is een jaar waarbij carnavalisten het kalmer en zuiniger aan doen, om het jaar erna met een des te mooiere carnavalswagen uit te pakken. En omdat ‘sabbat’ ontleend is aan de joodse rustdag, vond de groep het grappig “om joden op onze praalwagen te zetten”, zo luidt het bij de groep via Het Laatste Nieuws. “Niet om het geloof belachelijk te maken, carnaval is nu eenmaal het feest van de karikatuur. Wij vonden dat komisch, als roze joden de stoet in met een kluisje waar we ons opgespaarde geld in bewaren. Met andere religies wordt er ook gelachen.” Maar enkele joodse organisaties zijn nu toch boos.

FJO en CCOJB: “De karikaturen zoals die van Der Sturmer, van joden met een kromme neus en koffers geld, zijn typerend voor het nazisme van 1939″

“Het FJO en het CCOJB zijn ten stelligste ontdaan over de praalstoet ‘Sabbatjoor 2019’ die op 3 maart heeft deelgenomen aan de Carnavalsstoet in Aalst”, zeggen Regina Suchowolski-Sluszny, voorzitter FJO, en Yohan Benizri, voorzitter CCOJB, ook via Het Laatste Nieuws. “De karikaturen zoals die van Der Sturmer, van joden met een kromme neus en koffers geld, zijn typerend voor het nazisme van 1939. In een democratisch land als België heeft dit geen plaats in 2019, carnaval of niet.”

Burgemeester Christoph D’Haese vindt echter dat men overreageert. “In Aalst met carnaval moet dat kunnen. Het is niet aan de burgemeester om dat te verbieden. De carnavalisten hadden geen kwetsende intenties.” Sinds de commotie heeft carnavalsgroep De Vismooil’n echter vanuit joodse hoek verschillende bedreigingen ontvangen op sociale media. De groep is hiervoor op haar beurt naar de politie gestapt om klacht in te dienen. De Vismooil’n heeft intussen ook haar Facebookpagina reeds verwijderd.

Unia, het interfederaal Gelijkekansencentrum, is “op de hoogte van de klacht” vanwege de Joodse groepen, maar velt nog geen oordeel.

Lap.. weeral een bepaalde godsdienst die de betekenis van carnaval niet snapt.. Met carnaval moet men met ALLES en IEDEREEN kunnen lachen! Ook met godsdiensten ! Stop de muilkorfklachten!!

Publiée par Guy D'haeseleer sur Lundi 4 mars 2019