Ook vandaag zijn er over de hele wereld tal van scholieren gaan betogen voor strengere maatregelen voor het klimaat. In Brussel kwamen er zo’n 30.000 ‘klimaatspijbelaars’ opdagen voor de Youth For Climate-mars. En nadat donderdag duidelijk werd dat scholen er een verplichte ‘schooluitstap’ ervan mogen maken, liet activiste Anuna De Wever optekenen door Het Laatste Nieuws dat het protest “vanaf nu […] alleen groter [gaat] worden”.

Over heel de wereld verzamelden vandaag jongeren om te protesteren tegen het huidige beleid rond klimaat en de broeikasgasuitstoot. In Brussel zijn er volgens de politie zo’n 30.000 manifestanten bijeengekomen, een getal dat Youth For Climate-leidster Anuna De Wever als doel had vooropgesteld.

Leider klimaatspijbelaars Anuna De Wever: “Betogen is niet politiek”

Niet alleen in Brussel werd er vandaag in ons land betoogd. Op zo’n 33 plaatsen in België waren er initiatieven, nog los van alle inspanningen in de rest van de wereld. “Het is ook voor het belangrijkste ooit, het gaat over onze toekomst. De hele wereld is mee”, zo stelt Anuna De Wever via Het Laatste Nieuws, die tevreden is over de 30.000 aanwezigen in Brussel. “Dit is een enorm sterk statement vandaag, want er wordt in 112 landen gestaakt. Het gaat nog groeien, want voor veel landen is dit de eerste klimaatactie. Vanaf nu gaat het alleen groter worden.”

Donderdag werd duidelijk dat enkele maanden voor de nationale en gewestelijke verkiezingen meerdere scholen hun leerlingen verplichten om deel te nemen aan de klimaatmars. Van spijbelen is er dus veelal niet langer sprake. Maar ondanks protest vanwege N-VA, Vlaams Belang en heel wat verontruste ouders, liet Vlaamse onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) weten dat het dwanggebruik volledig gepermitteerd is. “Als een school beslist, na grondig overleg, om deel te nemen aan een bepaalde actie, is dat een georganiseerde schoolactiviteit”, luidde het. 

Volgens de 17-jarige Youth For Climate-vedette gaat het echter niet om een echte verplichting: “Het is geen verplichting, maar een klasuitstap. Dat is net zoals op sportdag gaan. Het is een educatieve uitstap en dit is bijzonder educatief”, aldus juffrouw De Wever die tevens stelt dat haar betogingen die duidelijke eisen stellen aan de politiek ‘apolitiek’ zijn. “Jongeren die vechten voor hun toekomst, dat is helemaal geen politiek. We zijn apolitiek en niet rechts of links. Alle jongeren zouden op deze manier hun engagement moeten tonen voor het klimaat.” Tijdens een debat donderdag zei ze nog dat “scholen die brossers straffen” of ontmoedigen “degoutant” zijn.

Lees ook:

Crevits: “Verplichte deelname klimaatmars mag, maar met overleg”

Katholiek onderwijs over klimaatmars: “Mag worden verplicht”