121 Syriërs met een humanitair visum in ons land zijn spoorloos. Dat blijkt uit een intern onderzoek dat minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) bestelde bij haar eigen diensten. Maar liefst 107 van hen stonden op de lijsten die fraude-verdachte Melikan Kucam aanbood aan het kabinet van oud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Een andere Syriër – niet op een Kucam-lijst, maar wel goedgekeurd door Francken voor een humanitair visum – blijkt dan weer in verdenking voor zware misdaden. “Het systeem-Francken is ontspoord”, laat De Block optekenen in Het Laatste Nieuws.

Minister De Block heeft woensdag in de bevoegde Kamercommissie het intern onderzoek toegelicht dat ze haar diensten heeft laten uitvoeren. Hieruit kwam naar boven dat zo’n 1.502 mensen via het Francken-kabinet een humanitair visum aanvroegen. En via Kucam – de spilfiguur in de visa-carrousel die ervan verdacht wordt om voor grof geld toegang tot zo’n visum te verkopen – zouden er 326 Syriërs een visum hebben verkregen: Een pak meer dan de 219 waar Francken het tot nu toe over had. Opvallend: 78 van hen pikten hun reisdocumenten niet op bij de ambassade van Beiroet. Nog meer opmerkelijk: 107 haalden hun visum wél op, maar meldden zich nooit in België. Bij alle andere migranten die via een humanitair visum overkwamen via een andere contactpersoon dan Kucam, waren dat er in totaal slechts 14. “Waar zijn die heen? Met welke intenties vroegen ze een visum aan?” Maggie De Block weet het zelf ook niet.

Onderzoek De Block brengt allerlei bizarre cijfers en feiten naar buiten

Het gerechtelijk onderzoek naar Kucam is nog steeds lopend, maar de cijfers die De Block ontblootte, zorgden voor tal van vragen in de commissie. “Het lijkt hier wel een quiz”, zo citeert Het Laatste Nieuws De Block nog. 22 migranten van op de Kucam-lijst vroegen zo geen asiel aan binnen het jaar, de periode waarvoor je maximaal verblijfsrecht hebt met een humanitair visum. Twee anderen vroegen dan weer asiel aan in Duitsland en Nederland.

Nog een andere Syriër die met een humanitair visum van Francken kon overkomen – maar niet via een lijst van Kucam, maar via de tussenkomst van Syrisch priester Syrische priester Thomas Dibo Habbabé – wordt onderzocht voor zware misdaden. Bepaalde politieke bronnen van Het Laatste Nieuws stellen zelfs dat hij een aanhanger zou (geweest) zijn van Syrisch president Bashar al-Assad.

De Block over het ‘systeem-Francken’: “Niet voor herhaling vatbaar”

De Block kon naar eigen zeggen niet garanderen dat DVZ (Dienst Vreemdelingenzaken) alle puzzelstukjes heeft gevonden, omdat het kabinet zo “slordig” werkte. De liberale stelt verder dat er voor 1 op 3 dossiers de nationaliteit van de aanvrager zelfs niet bekend was wanneer men een humanitair visum verschafte. Deze methode die onder Francken werd gebruikt is “niet voor herhaling vatbaar”, vindt De Block. “Het systeem-Francken is ontspoord. En de misbruiken zijn daar een onvermijdelijk gevolg van.”

Francken zelf blijft achter zijn reddingsoperaties zijn, zo zegt hij in een reactie aan Het Laatste Nieuws. Volgens de N-VA’er was het de enige manier om bedreigde christenen te redden. Hij roept verder op om het gerecht zijn werk te laten doen en niet te vervallen in “politieke spelletjes”. De commissie heeft intussen Francken nog eens gevraagd om uitleg te komen geven.