Volgens The Christian Post zouden sinds februari zeker 120 mensen gedood zijn door islamitische militanten van het Fulani-volk in Nigeria. Het merendeel van de slachtoffers zou christelijk zijn.

Militanten van de Fulani, een islamitisch volk van veehoeders in Nigeria, zouden sinds februari zeker 120 mensen hebben gedood in de Nigeriaanse deelstaat Kaduna. Het merendeel van de slachtoffers is christelijk. Vorige week maandag zouden 52 mensen gedood zijn bij aanvallen op de dorpen Inkirimi, Dogonnoma en Ungwan Gora. Daarbij werden ook 143 huizen verwoest.

Huizen en kerken in brand gestoken

De aanvallers zouden zich in drie groepen verdeeld hebben. De eerste groep opende het vuur op de dorpelingen. De tweede groep stak de gebouwen in brand. De derde groep zou de mensen die wegvluchtten achtervolgd hebben. Nasir El-Rufai, de gouverneur van Kaduna, heeft de avondklok ingesteld om het geweld in te dammen.

Een dag daarvoor werden 17 mensen gedood in Ungwan Barde. In het begin van maart zouden 30 christenen afgeslacht zijn. Eind februari werden 38 christenen gedood bij een aanval in Maro, daarbij werden ook huizen en een kerk in brand gestoken. Op 10 februari werden ook tien mensen gedood in Ungwan Barde.

Dodelijker dan Boko Haram

In 2018 zouden de Fulani reeds duizenden christenen afgeslacht hebben. Zo richtten zij in het weekend van 23 en 24 juni van 2018 verschillende bloedbaden aan. Daarbij zouden meer dan 200 doden zijn gevallen.

De meeste mensen denken bij jihadistisch of sektarisch geweld in Nigeria aan Boko Haram. Maar de Fulani gaan al vele jaren langer mee. Enkele jaren geleden werden ze nog als de vierde meest dodelijke terreurgroep ter wereld bestempeld. Sinds 2018 zijn de gewelddadige confrontaties tussen de islamitische Fulani-veehoeders en voornamelijk christelijke Berom-veehoeders toegenomen.