In Gent is deze ochtend een mensensmokkelbende veroordeeld tot jarenlange celstraffen. In verslaggeving van Het Laatste Nieuws is te zien hoe de bende met bestelwagens illegale transitmigranten in piepkleine bergruimtes vervoerde, bijvoorbeeld van België naar het Verenigd Koninkrijk. Eens werd er zelfs een illegaal ontdekt onder de motorkap van een persoonswagen. De goedgeorganiseerde bende voerde meer 100 operaties uit, maar moet nu achter de tralies en boetes ophoesten tot 760.000 EUR.

De bende mensensmokkelaars had een bijzonder groot en georganiseerd netwerk overheen verschillende landen. Een volledig traject kostte een transitmigrant 10.000 EUR. Een overzet vanuit Frankrijk of België naar het VK kostte dan weer 1.300 EUR per persoon. De criminele organisatie smokkelde migranten vanuit Pakistan, Afghanistan tot zelfs Vietnam over naar Europa. Vanuit Bulgarije, België, Frankrijk en Nederland werden ze dan naar het VK overgebracht. Met wisselend succes echter: van de 110 transporten die werden gerapporteerd, werden er 50 onderschept.

De bende liet in Vlaanderen in voertuigen geheime compartimenten in bestelwagens te bouwen zodat ze ongezien migranten…

Publiée par Het Laatste Nieuws uit Gent sur Lundi 25 mars 2019

Vlaamse garagisten uit Zelzate en Hamme bouwden bestelwagens om tot smokkelvoertuigen voor mensensmokkelaars

Opvallend is hoe de bende te werk ging. In Vlaanderen liet de groep bestelwagens ombouwen zodat er zoveel mogelijk kleine bergruimtes per wagen voorzien waren. Pikant detail: Hieraan werkten garagisten van bij ons aan mee. Garagisten uit Zelzate en Hamme werden betaald om dit werk te verrichten. Zij moesten de bestelwagens op die manier herbouwen zodat men ongezien migranten kon vervoeren. Zo werden er onder meer valse dubbele deuren geplaatst, of een opening in de laadruimte gebouwd waar mensen in een smalle bak konden geduwd worden.

In Calais ontdekte de politie zelfs een illegale transmigrant verstopt onder motorkap van een Nissan Serena. Garagisten hadden op verzoek van de mensensmokkelaars het reservewiel, radiator en de ventilatie verwijderd om plaats te voorzien. Zo kwam een gat vrij van 74 cm hoog, 63 cm in lengte en 35 cm breed. Het gat was echter te klein om te vermijden dat het lichaam van de transitmigrant de hete motorblok raakte.