Greta Thunberg (16), het meisje uit Zweden die als inspiratie diende voor de ‘klimaatspijbelaars’ bij ons, is vandaag eregast en spreker op de inmiddels zevende klimaatspijbelaarmars in protest tegen ons klimaatbeleid. Deze ochtend haalde Thunberg ook al fel uit naar de beleidsmakers op EU-niveau: “Jullie gedragen je als een stelletje verwende kinderen. […] Wij zijn begonnen met jullie rotzooi op te ruimen en we zullen niet stoppen tot dat gedaan is.”

Deze ochtend heeft Thunberg het Europees Economisch en Sociaal Comité (een EU-adviesorgaan) toegesproken over de klimaatproblematiek. Onder meer Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker was bij haar toehoorders. De Scandinavische tiener was echter bijzonder kritisch voor nagenoeg alle aanwezigen. “Wij spijbelen voor het klimaat omdat we ons huiswerk hebben gemaakt. […] Zij (de politici, red.) weten dat ze hun huiswerk niet hebben gedaan”, zo citeert De Morgen het pubermeisje.

Greta Thunberg in zaal vol politici: “Wij willen niet met politici praten”

Zij aan zij met de Noordse meid waren enkele andere Europese klimaatspijbelaars, waaronder Anuna De Wever en Kyra Gantois, de kopmeisjes van de ‘klimaatspijbelaars’ bij ons, gecentreerd rond ‘Youth for Climate’. Zij konden mee aanhoren hoe Thunberg fulmineerde tegen de politiek: “De meeste politici willen niet met ons praten. Wij ook niet met hen. Wij willen dat ze met wetenschappers praten”, aldus nog Thunberg, die tevens vraagt dat de EU-klimaatdoelstellingen worden verstrengd. “Men laat alle problemen aan onze generatie. Maar het is niet onze toekomst waar we voor vechten, het is die van iedereen.”

Eerder deze maand weerklonk nog kritiek aan het adres van Thunberg. Niet over hoe “vreselijk naïef” ze zou overkomen, zoals De Morgen oppert, maar over haar banden met de Zweedse ondernemer Ingmar Rentzhog, die een miljoen euro binnenhaalde door de naam en het gezicht van het meisje te gebruiken. Die laatste liet niet veel erna weten de banden met het bedrijf van Rentzhog verbroken te hebben.

Lees ook:

Zweedse ondernemer verdiende miljoen euro aan klimaatmeisje Greta