Uit onderzoek van de Zweedse krant Svenska Dagbladet blijkt dat de Zweedse ondernemer Ingmar Rentzhog een miljoen euro binnenhaalde door de naam van Greta Thunberg – de internationale ‘postergirl’ van het huidige klimaatprotest – te gebruiken. Volgens Thunberg en haar familie wisten zij niet dat haar naam gebruikt zou worden. Thunberg liet gisteren weten dat zij en haar familie de banden met het bedrijf van Rentzhog hebben verbroken.

De zestienjarige Zweedse Greta Thunberg groeide zowat uit tot de internationale ‘postergirl’ van het huidige klimaatprotest, dat ook navolging vindt in België. Zo spijbelen verschillende scholieren al weken ‘voor het klimaat’. Eind januari zakten zo’n 70.000 betogers af naar Brussel om te betogen voor groenere energie en strengere milieumaatregelen.

Miljoen euro binnengehaald

Uit onderzoek van de krant Svenska Dagbladet blijkt nu dat de Zweedse ondernemer Ingmar Rentzhog – een pr-man en ‘groene kapitalist’ die banden heeft met Al Gore, voormalig Amerikaans presidentskandidaat voor de Democraten en bekend van ‘An Inconvenient Truth’ – bijna 10 miljoen Zweedse kronen (956.000 euro) binnenhaalde door de naam van Thunberg te gebruiken.

Rentzhog vroeg in oktober aan Thunberg of ze in een jongerenadviesraad voor zijn sociale media start-up ‘We Don’t Have Time’ wilde zetelen, wat ze accepteerde. Rentzhog gebruikte haar vervolgens meer dan elf keer in promotiemateriaal voor een aandelenuitgifte.

De promotiefolder van de aandelenuitgifte beloofde beleggers dat de onderneming, die 10 procent van de winst naar een liefdadigheidsfonds doorsluist, het potentieel heeft om “uiterst winstgevend” te zijn door het creëren van “virale milieucontent” om geld binnen te halen via digitale advertenties.

Thunberg ‘ontdekt’ door ‘We Don’t Have Time’

In dezelfde promotiefolder beweert het bedrijf van Rentzhog Thunberg ontdekt te hebben. “Leidinggevenden van We Don’t Have Time waren de eersten die aandacht besteedden aan Greta Thunberg’s protest via berichten op Facebook […] Twitter en Youtube die viraal gingen”, klinkt het. “Het bedrijf speelde dus een centrale rol in het geven van grote nationale en internationale aandacht aan het protest van Greta Thunberg.”

Op dezelfde dag dat Thunberg haar schoolstaking begon, voorzag Rentzhog een freelance-fotograaf die foto’s en video’s van haar maakte. De foto’s en video’s werden nadien op zijn eigen sociale media-accounts en op die van zijn bedrijf gedeeld.

Familie Thunberg neemt afstand

Rentzhog richtte ‘We Don’t Have Time’ in 2017 op. Het doel van het bedrijf bestond er in om “het grootste sociale netwerk voor klimaatactie ter wereld” te creëren. “Kijk, dit is de situatie: Ik ben ondernemer en ben me bewust geworden van de klimaatcrisis“, zegt Rentzhog. “We willen een platform bouwen met moderne technologie. Dit is niet gratis, er is veel geld nodig. […] Het belang voor ons is dat we de klimaatcrisis kunnen oplossen. Om het te laten slagen, moeten we over financiële middelen beschikken. Dan kunnen we niet alleen afhankelijk zijn van giften. Ik zie hier niets mis mee.”

Volgens Thunberg’s vader Svante Thunberg werd de familie nooit geïnformeerd dat haar naam zou worden gebruikt. “Nee, daar hebben we geen informatie over ontvangen. Greta ook niet. Het is jammer als ze commercieel werd gebruikt. Maar ze heeft hier niets over geweten. Niemand van ons heeft dit geweten”, zegt de vader. Greta Thunberg kondigde maandag aan dat zij en haar familie de banden met het bedrijf hebben verbroken.