Zeven parlementsleden van het Britse Labour zijn op maandag uit de partij gestapt. Zij doen dit uit onvrede met vermeend antisemitisme binnen de partij, de manier waarop partijleider Jeremy Corbyn omgaat met de ‘Brexit’ en de “hard-linkse” koers die de partij vaart.

Zeven parlementsleden stapten op maandag uit Labour. Het gaat om Chris Leslie, Luciana Berger, Angela Smith, Gavin Shuker, Chuka Umunna, Mike Gapes en Ann Coffey. Zij zullen voortaan als ‘The Independent Group’ blijven zetelen als leden van het parlement.

Brexit

“De Labour-partij waar we ons bij aansloten en waar we in geloofden, is niet langer de Labour-partij van vandaag de dag. We hebben er alles aan gedaan om het te redden, maar het is nu gekaapt door de machinepolitiek van de harde linkerzijde”, zei Leslie op de persconferentie.

De opgestapte Labour-leden zijn voorstander van een zogenaamde ‘People’s Vote’, een tweede referendum over het lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie (EU). Partijleider Jeremy Corbyn is daarentegen voorstander van een nieuwe parlementsverkiezing of een alternatief ‘Brexit’-plan.

“Het bewijs van het verraad van Labour aan Europa is nu voor iedereen zichtbaar. Daarbij wordt aangeboden om de Brexit van deze regering daadwerkelijk mogelijk te maken, het publiek wordt steeds weerhouden van het laatste woord te hebben”, aldus Leslie.

Antisemitisme

Corbyn wordt er daarnaast van beschuldigd niet genoeg te doen om antisemitisme binnen de partij aan te pakken. De Labour-leider is zelf een groot voorvechter van de Palestijnse zaak en is vaak erg kritisch tegenover de Israëlische regering.

Volgens de joodse Berger is de partij onder Corbyn “institutioneel antisemitisch” geworden. Volgens haar heeft de partijleiding “opzettelijk en herhaaldelijk nagelaten om haat tegen joodse mensen in haar gelederen aan te pakken”.

De zeven parlementsleden nodigden andere centrumlinkse en linksliberale Labour-leden uit om ook over te stappen. Binnen de partij vreest men voor een grotere exodus. Corbyn laat weten teleurgesteld te zijn over het feit dat de groep vertrok. Hij wijst erop dat de Labour tijdens de laatste verkiezingen – onder het voorzitterschap van Corbyn – haar grootste toename in stemmen kende sinds 1945.