Onderzoek van vlogger Matt Watson heeft aan het licht gebracht dat een grootschalig netwerk van pedoseksuelen misbruik maakt van de filmpjessite Youtube om suggestieve beelden onder elkaar te delen. Grote adverteerders zoals Disney, Nestlé en Epic Games hebben onmiddellijk hun samenwerking met Youtube opgeschort. 

Het betreft voornamelijk filmpjes van (erg) jonge kinderen met miljoenen kijkers. Op zich zijn de filmpjes niet schokkend of seksueel, maar elk beeld dat voor hen suggestief kan zijn wordt door de pedofielen gemarkeerd door middel van tijdsaanduiding. Ondertussen draaien de advertenties op de achtergrond. Het zijn beelden zoals een blote bil, tepel of bepaalde pose in een niet seksuele context. De kindjes zwemmen, turnen of eten een ijsje. Indien men al de aangeduide beelden na elkaar ziet, beseft de kijker snel wat de bedoeling ervan is.

Onder de filmpjes staat een stroom van commentaren door semi-anonieme gebruikers die tijdcodes doorgeven wanneer bijvoorbeeld het kruis van een kindje in beeld komt. Ze wisselen telefoonnummers uit met de belofte om op Whatsapp of Kik verder beelden uit te wisselen. Onder sommige filmpjes antwoorden de kinderen op de commentaren. Zo is er een jong meisje die vraagt aan een commentator waarom een video hem “deed groeien”. De video toont het meisje en haar vriendin terwijl ze aan yoga doen. Het filmpje wordt voorafgegaan door reclame van L’Oreal en haalde al twee miljoen kijkers.

Ziek algoritme

Verdere controle toonde aan dat met een leeg YouTube-account honderden video’s die populair zijn bij pedofielen heel snel aangeraden werden door het systeem van YouTube zelf. Het algoritme stelt zelfs andere video’s voor die veel bekeken werden door pedofielen. Velen filmpjes halen honderdduizenden kijkers en eronder staan verontrustende commentaren. Veel filmpjes worden ook ingeleid door vooraf geprogrammeerde reclame.

Zelfs de suggesties in het zoekmechanisme van YouTube helpen de pedofielen. Zo kan iemand die (in het Engels) begint aan “Meisje Yoga” voorgesteld worden om “heet” of “jong” in de zoektermen op te nemen.

Reactie YouTube

In een verklaring laat YouTube weten dat ze inhoud, inclusief commentaren, die kinderen in gevaar brengen aan de gepaste autoriteiten zal overbrengen. De gecontesteerde inhoud van filmpjes en commentaren zal ook verdwijnen. Volgens het bedrijf zijn sinds het bekendmaken van het nieuws 400 kanalen en tientallen miljoenen commentaren offline gehaald. Het maakte ook de community guidelines strenger.

De filmpjes worden door YouTube ten gelde gemaakt, inclusief via advertenties van Alfa Romeo, Fiat, Fortnite, Grammarly, L’Oreal, Maybelline, Metro, Exodus, Peloton en SingleMuslims.com. De bedrijven die gecontacteerd werden door het magazine Wired reageerden geschokt en legden hun sponsoring per direct stil.

Het is frappant dat de internetreus dergelijke inhoud zo lang en zo massaal vrij liet bestaan op haar site terwijl ze vaak conservatieve stemmen censureert.