Youth for Climate distantieert zich van Act For Climate Justice

0
251

Klimaatbeweging ‘Youth For Climate’, de organisatie die de klimaatspijbelaars rond Anuna De Wever en Kyra Gantois groepeert, is ontevreden over de acties van de ecologistische collega’s bij ‘Act For Climate Justice’. Die laatste groepering organiseerde grootschalige sms-acties jegens ex-Natuurminister Joke Schauvliege (CD&V) en werd daarom beschuldigd van ‘stalking’ en pestgedrag. “Het spijt ons te vernemen dat mevrouw Schauvliege het slachtoffer is geworden van telefonisch pestgedrag”, zo vertelt men nu bij Youth for Climate via Facebook. Die laatste organisatie kondigt nu ook een ‘wereldwijde staking’ aan.

“Het spijt ons te vernemen dat mevrouw Schauvliege het slachtoffer is geworden van telefonisch pestgedrag. Deze actie was niet georganiseerd door Youth for Climate, we wisten zelfs niet dat het gebeurde en we zouden zoiets nooit hebben goedgekeurd”, zo klinkt het in de Facebookmededeling van Youth For Climate, de formele frontorganisatie van de klimaatspijbelaars. “Zelf zijn we de laatste weken ook slachtoffer van telefonisch en online pestgedrag, en dat is echt niet de manier waarop mensen met elkaar moeten omgaan. Het brengt ons niet dichter bij de oplossing en draagt dus niets bij.”

Het spijt ons te vernemen dat mevrouw Schauvliege het slachtoffer is geworden van telefonisch pestgedrag. Deze actie was…

Publiée par Youth For Climate sur Mardi 5 février 2019

Youth For Climate wil nu ook globale actie voeren

Afgelopen dinsdag moest Schauvliege opstappen als Vlaams minister van Natuur en Omgeving na uitspraken over een ‘opgezet spel’ bij de klimaatactivisten. Tijdens haar ontslag, dat ze in tranen gaf, sprak ze over pestgedrag en belaging via sms en e-mail waardoor haar normaal functioneren onmogelijk werd. ‘Act For Climate Justice’ zette immers een sms-actie op touw waarbij de contactgegevens van Schauvliege te grabbel werden gegooid. Volgens de radicale groep ging het echter om “een oproep tot directe en burgerlijke ongehoorzaamheidsacties om klimaatcriminelen en hun wereld aan te klagen”.

In De Afspraak werden dinsdagavond toch enkele kritische vragen over het gebruik gesteld. Arno Kempynck, woordvoerder van ‘Act For Climate Justice’ en tevens lid van het communicatieteam van de linkse burgerbeweging ‘Hart Boven Hard’, reageerde echter door te stellen dat de actie kaderde in het recht van burgers om gehoord te worden.

Nadat Youth For Climate zich distantieerde van de methodes van hun collega’s bij Act For Climate Justice, kondigde die eerstgenoemde organisatie een “wereldwijde staking voor toekomst” aan die moet plaatsvinden op 15 maart. Waar dat precies allemaal zal doorgaan is nog niet geheel duidelijk, maar de jeugdige actievoerders eisen een “bewijs” van maatregelen die de klimaatopwarming onder de 2 graden moeten houden. “Als volwassenen ons dit bewijs niet kunnen leveren, laat ze dan eerlijk zijn, deze mislukking toegeven en onze staking vervoegen!”.